KOBLE FRA: La oss ta ferien tilbake. (Foto: Istock)

Husk å skru av mobilen i sommer – særlig når du kjører bil

LEDER: La det å være offline bli eksklusivt.

Pandemien har gitt oss en hybrid-tilværelse i forholdet mellom jobb og fritid. Det er på mange måter effektivt og bra. Vi får utnyttet tiden bedre, og muligheten til å jobbe andre steder enn på kontoret løser mange praktiske floker i det daglige. Særlig småbarnsfamilier har det enklere som følge av økt frihet.

Men hybridtilværelsen har også skyggesider. Mange, som kanskje ikke har familie, opplever ensomhet og utenforskap. Tidligere tette relasjoner til både arbeidsplass og kollegaer blir løsere, samtidig som jobben tar en større plass i privatlivet.

Felles for alle er at grensen mellom jobb og privatliv blir stadig mer utydelig. Det er alltid mulig å jobbe, selv om man er på ferie kan man jo alltid nås hvis det skulle være noe. Faren er at en del av hodet aldri får fri. Samme når og hvor, kan man bli dratt ut av sammenhengen man er i, og inn i et problem på jobben.

Nå er det ferietid.

Ikke la jobb gå ut over både familieliv og relasjoner til venner du er sammen med. Kanskje er det en venn som er sulteforet på vennskapelig samvær, eller et barn som savner en forelder som virkelig er til stede.

Legg mobilen vekk. Prøv den etter hvert ukjente følelsen av å gå rundt uten mobiltelefonen i lomma. Koble helt fra jobb. Legg pc-en igjen hjemme. La nyheter være nyheter. La humla suse og ikke bruk mobilen til annet enn de praktiske tingene vi trenger den til i ferien. Som å finne fram, bestille mat eller skaffe tak over hodet.

Ikke vær blant de som får feriebilder fra strand eller restaurant der alle sitter og ser ned i hver sin mobiltelefon. Vær til stede der du er.

… og særlig når du kjører bil. Vi har den verste ulykkesstatistikken langs norske veier på lang tid, og ifølge statistikk fra Trygg Trafikk bruker en av fire mobiltelefonen mens de kjører. Det er en sjokkerende høy andel. Ikke bare er det livsfarlig, det kan også bli dyrt hvis du blir stoppet.

I år er vi ute av pandemien, nå er det på tide å ta tilbake ferien. På ordentlig.

God sommer.