UTFORDRENDE: Banker og finansinstitusjoner må forholde seg til både komplekse regelverk og stadig nye cybertrusler. (Foto: Istock)

Kritisk utfordring for landets finansinstitusjoner

I en tid hvor de de digitale truslene stadig utvikler seg, står norske finansinstitusjoner overfor en kritisk utfordring. Nemlig det å ivareta robust cybersikkerhet samtidig med å forholde seg til et komplekst regulatorisk landskap. Et landskap som er under kontinuerlig endring.

Publisert

Norske banker og finansinstitusjoner bruker betydelige ressurser på å navigere gjennom et kronglete regelverk. Ofte med overlappende og gjentakende krav. Ikke bare er det ressurskrevende, men det kan også hemme vekst og operasjonell effektivitet.

Gjennom Cyber Risk Institure (CRI) har vi en såkalt Cybersecurity Profile som gjør om tusenvis av regulatoriske krav til et mer håndterbart antall kontrollpunkter. Hvilket er et viktig skritt. Hos Palo Alto Networks ønsker vi å ta dette enda lenger ved å integrere automatisering i prosessen. CRI Profile er spesielt relevant for Norge, da det tilbyr rammeverk som er i tråd med internasjonale standarder. Det er avgjørende for finansinstitusjoner som operer både lokalt og globalt. Ved å adoptere rammeverket kan norske institusjoner sikre at både nasjonale og internasjonale sikkerhetskrav etterleves.

Jesper Olsen, Palo Alto Networks. (Foto: Michael Quist)

Automatiserte løsninger for kontinuerlig overvåkning og bevisinnsamling, betyr i praksis at at manuelle innsatsen som kreves for å overholde det regulatoriske kan reduseres. Det innebærer ikke bare en reduksjon i tid og kostnader, men gir også muligheten til å fokusere mer på kjernevirksomheten og innovasjon.

Ved å implementere en automatisert løsning, kan norske banker effektivt samle og bekrefte bevis for hver enkelt diagnostisk uttalelse i deres Cyberrisiko Profil. Denne metoden er til fordel ikke bare for finanssektoren, men bidrar også til å skape et mer åpent og sikkert finansielt økosystem. Regulatorer oppnår dypere innsikt i hvordan finansinstitusjoner håndterer cybersikkerhet, mens bankene selv får en enklere måte å vise til at de overholder relevante krav og standarder.

I denne nye æraen av digitale utfordringer, er et derfor viktig å anerkjenne og adressere de unike behovene til den norske finanssektoren. Det er ikke bare er spørsmål om å følge regler, men også om å sikre at institusjonene kan fortsette å vokse og utvikle seg i et trygt og sikkert digitalt miljø.

Fremtiden ligger i å finne en balanse mellom sikkerhet og effektivt. Ved å integrere automatiserte løsninger, frigjøres som nevnt verdifulle ressurser. Det gir både rom for innovasjon og vekst, samtidig som et høyt sikkerhetsnivå opprettholdes.

Det er gjennom slike tiltak at vi kan sikre at sektoren overlever i møte med digitale trusler, eller til og med blomstrer, og fortsetter å spille en viktig rolle i vår nasjonale og internasjonale økonomi.