BRUDEPRIS: Michael Dell selger unna programvaredivisjonen for å finansiere gigantoppkjøpet av Dell. Foto: Dell

Dell tapsselger unna programvare for milliarder

Det koster å være kar og kjøpe seg EMC. Det har Dell oppdaget også og selger unna for å få penger nok.

Publisert Sist oppdatert

Dell bekrefter at de selger unna programvaredivisjonen i selskapet til investeringsfondene Francisco Partners og Elliot Management.

Selskapet beholder et par godsaker selv, blant annet nettskyen Boomi.

Men store godsaker som Quest Software og SonicWall forsvinner ut sammen med forskjellig kontroll og administrasjonsprogramvare, inkludert satsingen de har hatt på administrasjonsprogramvare for Microsoft.

- Vi ser fantastiske vekstmuligheter i disse selskapene, sier Brian Decker, som er sjef for investeringer i sikkerhetsselskaper i Francisco Partners.

Strategiskifte til EMC

Satsingen Dell har hatt de siste årene i retning av mer programvare og mindre maskinvare får dermed en drastisk endring. Årsaken er gigantoppkjøpet av EMC som gjennomføres til høsten. Det krever finansiering og kontanter, men Dell får også tak i mye god programvare gjennom dette oppkjøpet.

Dell betalte 20 milliarder kroner (2,4 milliarder dollar) for Quest i 2012, og 10 milliarder kroner (1,2 milliarder dollar) for SonicWall samme år.

Hvor mye salget bringer inn er ikke offisielt. Men analyser The Register sitter på antyder rundt 17 milliarder kroner (ca. 2 milliarder dollar). Men alle monner drar når man skal ha EMC for 556 milliarder kroner (67 milliarder USD) selv om selskapet antagelig kunne tenke seg å ha fått litt mer igjen.

Men slik er det antagelig å selge digitale høns i regnvær.

Taper på alle salg

Dell har i det store og hele ikke vært helt heldig med å salget av virksomhet for å skaffe finansiering denne våren. Tidligere i år solgte Dell Perot Systems til NTT Data for 26 milliarder kroner (3 milliarder USD) og de fikk børsnotert SecureWorks for skuffende milliarden (112 millioner dollar). I begge tilfeller fikk Dell mindre enn de de i sin tid kjøpte disse to selskapene for.

På den andre siden har programvarevirksomheten vært et område Dell har slitt med lønnsomheten.

Selskapet har allerede en interessant historie når det gjelder kjøp og salg. Den forrige var da Dell kjøpte seg selv av børs i 2013.

EMC-styret avgjør først 19. juli om de skal godta oppkjøpet fra Dell.