TEST: Dell Latitude 10 - Surface-konkurrent med skikkelig Windows

Dell tar opp konkurransen med Windows RT-nettbrettene – med fullversjonen av Windows 8.

Publisert Sist oppdatert

Da Microsoft lanserte sitt Surface-nettbrett var det nok mang en pc-produsent som var en smule misfornøyd. Plutselig skulle Microsoft ikke bare lage operativsystemet, men maskinvaren også. For Microsoft sin del handler det nok mer om å gi Apple konkurranse på nettbrett, enn det handler om å konkurrere mot pc-produsentene.

Og mens Microsoft vil konkurrere med Apple, velger Dell på sin side å konkurrere med Microsoft. Dell har valgt å legge sitt nye nettbrett, Latitude 10, på omtrent samme prisnivå som Microsoft Surface. Selv om prisen er relativt lik, er det store forskjeller på de to nettbrettene.

Nettbrett med pc-innmat

Dell har valgt å utstyre sitt nye 10-tommers nettbrett med samme skjermstørrelse og oppløsning (1366x768 piksler) som Microsofts eget nettbrett. Vekten på nesten 700 gram gjør at Dell Latitude 10 ikke er noen direkte lettvekter.

Mens Surface er utstyrt med en Arm-prosessor, er Latitude 10 utstyrt med en vanlig pc-prosessor. Prosessoren, en Intel Atom Z2760 med to kjerner og 1,5 gigahertz klokkefrekvens, er imidlertid av det relativt enkle slaget. Ellers er det to gigabyte minne og en SSD på 64 gigabyte.

Det er støtte for wlan og bluetooth, samt tilkobling for usb og hdmi. Vanlig SD-kortleser er også på plass. Selv om 64 gigabyte lagringsplass kan høres fint ut, må du regne med at du i beste fall har omtrent tre fjerdedeler igjen til lagring. Resten legger operativsystemet beslag på.

Ved at Dell har brukt en normal x86 pc-prosessor, fremfor en ARM-variant, er det tilrettelagt for fullversjonen av Windows 8 – mot den ARM-baserte og langt mer begrensede Windows RT. Den største fordelen med å kjøre en normal versjon av Windows 8 er at du enkelt kan installere programmer du er vant til å bruke på den vanlige pc-en.

Det åpner for at du blant annet kan bruke favorittnettleseren din og fullversjonen av Microsoft Office. Løsningen blir noe i samme gate som det vi fikk teste med Fujitsu Stylistic Q702. Fujitsu-nettbrettet hadde imidlertid langt kraftigere innmat – og en langt høyere pris

Kjør vanlige Windows-programmer

Med en fullversjon av Windows under panseret kombinert med usb- og hdmi-tilkoblinger kan du om ønskelig også koble nettbrettet til en ekstern skjerm, mus og tastatur. Sånn sett kan nettbrettet i et nødstilfelle fungere som en erstatter for en stasjonær pc. Noen fullgod løsning er det ikke, til det er ytelsen i svakeste laget for tyngre bruk.

Våre ytelsestester viser at Dell Latitude 10 ikke akkurat er noen kraftpakke. Det til tross opplevde vi aldri nettbrettet som tregt. I perioden vi har testet nettbrettet har det fungert eksemplarisk, være seg det er til å surfe på nettet, spille enkle småspill lastet ned fra app-butikken i Windows 8 eller til å titte på HD-film. Til tyngre bruk er det mindre egnet.

Utskiftbart batteri

Flere av konkurrentene leverer løsninger hvor nettbrettet kan kombineres med tastaturdokking med ekstra batteri. Noe slikt følger ikke med til Latitude 10. Vi valgte i stedet å bruke Microsofts Wedge Mobile Keyboard, som passet nettbrettet godt.

 

Når det gjelder batteri har Dell valgt en vri vi gjerne hadde sett at flere av konkurrentene kunne lære av. Dell Latitude 10 er nemlig utstyrt med utskiftbart batteri. Som standard leveres nettbrettet med svakeste batteri, som bør gi deg omtrent seks timer med videotitting, og ytterligere et par timer til om du kun bruker nettbrettet til variert og lett bruk. Som ekstrautstyr, eller som tilvalg når du bestiller nettbrettet, er det mulig å få et batteri som er omtrent dobbelt så kraftig som standardutgaven.

Konklusjon

Til tross for at Dell Latitude 10 er utstyrt med pc-innmat og leveres med fullversjonen av Windows 8, har selskapet i stor grad klart å presse det ned til en pris som ellers har vært forbeholdt relativt avanserte Android-nettbrett – og nå også Windows RT-nettbrett.

For rundt 6 000 kroner får du et nettbrett med god nok ytelse til variert bruk, som spill, Office og surfing. Nettbrettet er utstyrt med en god skjerm, men har relativt lav oppløsning.

Står valget mellom et Windows RT-nettbrett og et Dell Latitude 10 med fullversjonen av Windows 8, vil nok sistnevne være det smarteste valget for mange. Her får du det samme brukergrensesnittet som på RT-brettene, samtidig som du har langt større frihet og muligheter til å installere nær sagt et hvilket som helst Windows-program.