Test: Dell M109S: Snerten miniprojektor

Denne projektoren får plass i dressjakken.

Publisert Sist oppdatert

Dell M109S er en knøttliten dlp-projektor med SVGA-oppløsning og kontrastrate på 800:1. Den veier under 400 gram og er trolig perfekt for deg som ofte løper rundt og holder presentasjoner for en liten gruppe mennesker om gangen. Om du i tillegg har kjøpt minibærbar av typen Asus Eee PC, kan du faktisk ha en fullverdig presentasjonsrigg som veier under 1,5 kilo – inkludert kabler og strømforsyning.

Standardoppløsningen på 858 x 600 piksler betyr at den viser skjermbilde i tradisjonelt 4:3-format. Ettersom de fleste bærbare pc-er i dag opererer med bredformatskjermer og langt høyere oppløsning, støtter projektoren autosynkronisering opp til WXGA (1440 x 900 piksler). Dermed slipper du å kjøre med nedsatt oppløsning på pc-skjermen dersom du vil ha samme bilde på pc og lerret (men du får selvsagt ikke med deg hele skjermbilde på denne måten).

Projektoren har fast optikk og en lyskilde bestående av lysdioder (LED). Den gir en maksimal lysstyrke på kun 50 ANSI-lumen. Selv om dette høres svært lite ut, gir det faktisk helt greie bilder i normalt opplyste rom. Fra en avstand på 2 meter får du et bilde på nesten 50 tommer diagonalt. Vi synes bildene ble skarpe og det var lett å lese tekst i vanlige dokumenter. Det skal derimot ikke være veldig mye lys i rommet før bildene blir vel mørke på denne avstanden. Projektoren gjør best figur fra halvannen meters hold, og selv derfra får du et bilde på drøyt 30 tommer.

Kjølig

Bruken av lysdioder bidrar til at projektoren trekker lite strøm og har tilsvarende lav varmeutvikling. Brukt med maksimal lysstyrke (som absolutt er å anbefale) trekker den ikke mer enn 47 Watt – altså omtrent som en vanlig lyspære. Dette merkes igjen på støynivået, som er svært beskjedent. Den har en enkel vifte i front som surrer og går konstant, men den gjør ikke mye av seg.

I motsetning til de fleste andre projektorer som blir veldig varme – og må kjøles ned av viften før de skrus helt av – kan du pakke ned Dell M109S nærmest umiddelbart, selv om den har vært i bruk i lang tid. Dette er en stor fordel når man skal løpe av gårde til neste møte.

En annen fordel med LED-baserte projektorer er at lysdioder har en enormt lang levetid. I tilfellet med M109S oppgir Dell en levetid på inntil 10 000 timer. Det betyr at du aldri trenger å tenke på å skifte ut lampen.

Festemekanismen for signalkabelen hadde en lei tendens til å skli ut av posisjon på vårt testeksemplar.

M109S har kun én kontakt hvor du monterer en spesialkabel med innganger for videokilde (VGA eller kompositt) og strøm. Den eksterne strømforsyning er ikke spesielt stor, men mengden kabler som trengs for å rigge opp projektoren er nok til å ødelegge inntrykket av at den er liten. Vi er heller ikke helt fornøyd med festemekanismen til signalkabelen. Kontakten låser ikke skikkelig og har dermed har lett for å falle ut, spesielt under vekten av en vga-kabel.

Konklusjon

Om mobilitet er svært viktig for deg kan Dell M109S være et bra alternativ til å vise presentasjonene på en bærbar pc. Projektoren er lett å flytte med seg i pc-vesken og gir et bra bilde i forhold til størrelsen. Vi ble også overrasket over det lave støynivået.

Når det er sagt skal vi ikke veldig langt opp i vekt før vi finner projektorer som er langt mer fleksible også i større rom.