LEI SEG: I en felles uttalelse med Datatilsynet rydder Digdir-sjef Steffen Sutorius opp i mulige misforståelser. (Foto: Digitaliseringsdirektoratet)
LEI SEG: I en felles uttalelse med Datatilsynet rydder Digdir-sjef Steffen Sutorius opp i mulige misforståelser. (Foto: Digitaliseringsdirektoratet)

Skyveileder skaper usikkerhet: – Jeg er lei meg

Enkelte virksomheter klør seg i hodet etter motstridende rådgiving.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag forrige uke ble det kjent at Markedsplassen for skytjenester har kommet med en ny veileder om sky, i et samarbeid mellom DFØ og Digdir. Enkelte punkter i veilederen skiller seg fra råd Datatilsynet har gitt.

Derfor har Datatilsynet fredag publisert en melding på sine nettsider om saken. De forteller at de nå får mange henvendelser fra virksomheter, med spørsmål om hva som nå gjelder.

– Ansvarlighetsprinsippet er helt sentralt i personvernforordningen, og innebærer at alle virksomheter må gjøre sine egne vurderinger. Veiledningen til Digdir og DFØ har hatt som formål å hjelpe virksomhetene å gjøre disse vurderingene, men rettspraksisen er kompleks. Datatilsynet og Personvernrådet skal veilede om, og håndheve, personvernforordningen, skriver Datatilsynet på sine nettsider.

Lei seg

– Intensjonen har vært å hjelpe virksomheter som syns dette er vanskelig med å gjøre reelle og grundige vurderinger av skytjenester. Jeg er blitt informert om at Datatilsynet har fått mange spørsmål om denne veiledningen erstatter Datatilsynets veiledning. Det gjør den ikke. Vår veiledning er ment å ta utgangspunkt i Datatilsynets veileder, men også gjøre veiledningen mer konkret etter innspill og behov fra virksomheter i offentlig sektor, uttaler Steffen Sutorius, som er Digdir-direktør, i meldingen på Datatilsynets sider.

– Jeg er lei meg for at flere opplever at veiledningen skaper usikkerhet om Datatilsynets rolle, og det er vi innstilt på å klargjøre i tett samarbeid med Datatilsynet den nærmeste tiden. Dette gjelder også juridiske uenigheter, sier Digdir-direktør Steffen Sutorius.

Innenfor regelverket

– Vi er også opptatt av forenkling og å hjelpe virksomheter til å etterleve regelverket på en best mulig måte. Men det må skje innenfor dagens regler, som virksomhetene faktisk må forholde seg til. Veiledningen vår viser hvordan vi og Personvernrådet forstår dagens regelverk, sier Line Coll, direktør i Datatilsynet.