EU-PROGRAM: Totalt skal EU-programmet WiFi4EU dele ut 120 millioner euro i støtte til utbygging av gratis trådløst nett i europeiske kommuner. I denne tildelingsrunden får 20 norske kommuner 15.000 euro hver. (Foto: Istock)

Tre millioner til Wifi i 20 kommuner

EU-programmet WiFi4EU har tildelt 15.000 euro til 20 norske kommuner for utbygging av gratis trådløst nett. Her er listen over vinnerne av støtten.

Publisert Sist oppdatert

EU-programmet WiFi4EU er et støtteprogram for å få europeiske kommuner til å bygge ut gratis wifi-soner der innbyggerne ferdes. Totalt skal EU-kommisjonen dele ut 120 millioner euro, oppunder 1,2 milliarder kroner etter dagens kurs, i dette programmet.

Midlene tildeles i flere søknadsrunder og programmet blir fullført i 2020. Nå har resultatene fra andre runde av tildelinger blitt offentliggjort, og norske kommuner får tildelt nær tre millioner kroner til sammen. Disse pengene fordeles på 20 kommuner.

Over på ett minutt

Denne andre runden av tildelingssøknader gikk av stabelen 4. og 5. april. EU-kommisjonen opplyser at interessen var svært stor, og at mer enn 10.000 kommuner fra hele Europa søkte om midler i denne runden. Tildelingen skjedde etter førstemann-til-mølla-prinsippet, men alle land var likevel garantert å få minst 15 tildelinger.

­– Midlene blir tildelt etter førstemann-til-mølla-prinsippet. I løpet av det første minuttet var 98 prosent av de tilgjengelige midlene fordelt mellom EUs medlemsstater, Norge og Island, sier Per Eirik Heimdal, avdelingsdirektør i Nkom i en pressemelding.

Det er Nkom som har det nasjonale ansvaret for oppfølging av EU-programmet i Norge. Dette omfatter blant annet teknisk veiledning og informasjon til kommunene.

Og vinnerne er..

De 20 norske kommunene som nå har fått tildelt 15.000 euro hver for å bygge ut gratis wifi-soner er:

AskerBåtsfjordEidEigersundFlekkefjordGaularHøyangerHurumKongsvingerLillehammerLørenskogMarkerMelandNedre EikerNordreisaRøykenSør-OdalStorfjordUlsteinVolda– I løpet av uken vil hver søker motta en individuell melding fra EU-kommisjonen med resultatene fra tildelingen. De kommunene som har fått innvilget sin søknad må signere en avtale, som er tilgjengelig på WiFi4EU-portalen, for å motta bevilgningsbeviset verdt 15 000 euro, sier Heimdal.