KNYTTER BÅND: EU flytter til San Franscisco for å være der det skjer. Illustrasjonsfoto av Facebooks hovedkvarter i Silicon Valley. (Foto: Unsplash)

Nå flytter EU til Silicon Valley

Åpner for dialog med Big Tech.

Publisert Sist oppdatert

Dette er første gang en EU-delegasjon har mer enn et kontor i samme land. Under en brief i Rådet sitt EU Digital Diplomacy den 18.juli nevnes planene for første gang. Det melder Euractiv.

– Det er viktig å ha et positivt forhold mellom regulatoren og de regulerte, sa kommisjonens Gerard de Graaf til journalister under briefen.

– Jeg ser det som vår rolle er å prøve å lette implementeringen og etterlevelsen.

SAMARBEID: Det kan være givende for både EU-regulatorer og de regulerte med tettere bånd. Her ved Gerard de Graaf. (Foto: European Commision)

Det er de Graaf som skal lede det nye kontoret. Han har allerede vært i spissen for utarbeidingen av Digital Markets Act og Digital Services Act, som vil regulere de største teknologi-plattformene og sikter på å gi forbrukere bedre rettigheter.

Ny retning

De Graaf understreker at den nye EU-delegasjonen ikke kun skal konsentrere seg om big tech, fordi det er mange andre utviklinger på vestkysten i USA som er relevante for EU. Kontoret gir EU en mulighet til å bygge kontakt med lokale aktører.

Med tanke på at DMA introduserer regulering som skal øke rettferdig konkurranse, vil det påvirke forretningsmodelene til mange av teknologi-gigantene. De Graaf bemerker at implementeringen av DMA ikke kun er et spørsmål om juss, men også et spørsmål om strategi og hvilken retning de berørte tech-selskapene skal ta. Dermed kan et kontor i San Franscisco fasilitere dialog.

Forventer rettslige steg

Kommisjonen vil forsøke å beholde en god tone i konflikten rundt DMA, men det er en generell forventning om at de nye reglene vil bestrides av tech-selskapene i retten. De Graaf bemerket at han hadde hatt møter med Big Tech-selskaper med flerfoldige advokater.

Han mener imidlertid også at slike rettslige steg er normen når nye regler blir introdusert, og som regulator forventes det at man blir bestridt. Til en viss grad, la han til, kan rettssaker til og med være fordelaktig for regulatoren for å avklare de nye juridiske retningslinjene.

Den tidligere stillingen til de Graaf som direktør for digital transformasjon i EU er nå ledig og forventes å bli fylt innen året er omme. Nå flytter de Graaf til San Francisco med politisk assistent Joanna Smolinska og han vil deretter ansette to lokale aktører. Før EU finner sine egne lokaler vil det irske konsulatet være vertskap.