SNART SLUTT: 14. juli i år stanser Microsoft supporten på Microsoft Windows Server 2003. Det er på høy tid å bytte operativsystem. (Foto: iStock)

På høy tid å migrere

14. juli 2015 er siste dag Microsoft støtter Windows Server 2003 - er du ferdig migrert på det tidspunktet? Her er tipsene!

Publisert Sist oppdatert

Ikke så veldig lenge etter at Microsoft stoppet all videre støtte for ett av de aller mest populære og vellykkete klientoperativsystemene noen sinne – Windows XP – har tiden kommet for det nesten like vellykkete serveroperativsystemet, Microsoft Server 2003.

Ifølge estimater fra i fjor, finnes det hele 11 millioner servere i verden som bruker dette operativsystemet. Det er liten grunn til å tvile på at mange av disse befinner seg her til lands, og det er på høy tid å flytte bort fra Server 2003 nå.

Det er all grunn til å ta denne milepælen på alvor, og på mange måter er det grunn til å si at denne migreringen er mye viktigere enn fjorårets runde på klientmaskinene. Det er tross alt på serverne at bedriftens viktige it-tjenesteproduksjon foregår.

Hva innebærer dette?

Når Microsoft kutter ut sin utvidete støtte for alle versjoner av Windows Server 2003/R2, så får dette en rekke konsekvenser som er viktige å ta inn over seg. Den raske og greie implikasjonen er at det ikke kommer flere oppdateringer og patcher til produktet, og dette betyr naturligvis at plattformen kommer til å bli mer og mer ustabil og utrygg etter at supporten stanses.

Det er likevel flere momenter som fortjener å belyses, etter som dette dreier seg om et serveroperativsystem, som mange tjenester er helt avhengige av for å fungere:

  • Vedlikeholdskostnader – Å produsere it-tjenester på utdaterte plattformer er kostbart. Det vil bli nødvendig å sette inn ekstra brannmurer, nettverkssegmenter og innbruddssikring for å beskytte selve plattformen, som ikke lenger vil beskytte seg selv i samme grad som før. Det vil også påløpe kostnader for å vedlikeholde en stadig eldre maskinvareplattform som systemet kjører på. Det vil imidlertid bli mulig å kjøpe forlenget support av Microsoft etter at den offisielle sluttdatoen er passert, men det kommer til å koste dyrt. Estimater som sirkulerer på nettet antyder en prislapp på dette på 1500 amerikanske dollar per server per år.
  • Ingen oppdateringer – Det vil altså ikke komme flere oppdateringer til systemet, verken forbedringer av produktet eller lappesaker for nyoppdagete sikkerhetshull. Dette er alvorlig, det burde holde med å minne om at i 2013 kom det hele 37 kritiske sikkerhetsoppdateringer til Windows Server 2003/R2. Etter 14.07.2015 kommer altså denne servicen til å opphøre, og systemet vil uunngåelig bli mindre og mindre sikkert.
  • Manglende etterlevelse – Med en gang operativsystemet ikke lenger støttes av leverandøren, kommer tjenestene som produseres på plattformen ikke lenger til å være sertifisert i forhold til gjeldende sikkerhets- og kvalitetsstandarder. Regelverk som HIPAA, PCI, SOX og Dodd-Frank krever alle at sertifiserte tjenester skal kjøre på plattformer som støttes av leverandørene. Når dette faller bort, kan konsekvensene være at bedriften mister forretning, samtidig som høye transaksjonspriser og straff for å ikke etterleve standardene kan påføre bedriften store kostnader.
  • Kompatibilitetsproblemer – Ny programvare og maskinvare vil ikke nødvendigvis lenger støtte integrasjon med Windows Server 2003. Dersom bedriften velger å holde på dette operativsystemet er sannsynligheten stor for at det dukker opp problemer med kompatibilitet som gjør at nye versjoner av produksjonsprogramvaren eller nye maskinvareenheter ikke vil fungere med det eksisterende systemet.

Å forlate Server 2003

Det er ingen triviell sak å bytte operativsystem, og det er spesielt sant for servere. Applikasjonene og tjenestene som er avhengige av systemet behøver ikke å enkelt la seg flytte til en ny plattform. Dette er en oppgave som ikke må undervurderes.

Heldigvis har Microsoft anstrengt seg for å bistå alle bedriftene som trenger hjelp til denne jobben, og selskapet har lansert et helt nettsted – Windows Server 2003 End of Service site – som inneholder en mengde med informasjon for å understøtte prosessen.

Sentralt i dette er en fire-trinns prosedyre for å identifisere den riktige migrasjonsveien i det gjeldende tilfellet:

  1. Kartlegg – Først må all programvare og alle tjenester som kjører oppå Windows Server 2003 identifiseres og kartlegges. Last ned Microsoft Assessment and Planning toolkit, som er et godt verktøy for, og som vil være et viktig hjelpemiddel i prosessen.
  2. Vurder – Når oversikten er klar, er tiden inne for å analysere og kategorisere alle applikasjonene og tjenestene som finnes i miljøet. I denne fasen skal disse kategoriseres etter type, viktighet, kompleksitet og risiko. Dette skal understøtte valgene og prioriteringene for den kommende migrasjonen, i tillegg til at du får hjelp til å identifisere mulige utfordringer eller muligheter.
  3. Migrasjonsmål – Nå har tiden kommet for å velge målsystemet for hver applikasjon og tjeneste. Dette er en perfekt anledning til å se etter muligheter til å videreutvikle organisasjonens arbeidsmåter, og å fase inn skybasert databehandling. Microsoft tilbyr en hel rekke med forskjellige målsystemer som applikasjonene og tjenestene kan ende opp på, for eksempel: - Windows Server 2012 R2 - System Center 2012 R2 (Privat sky) - Microsoft Azure (Offentlig sky) - SQL Server 2014 - Office 365
  4. Tilpass – Nå har tiden kommet for å velge migrasjonsplan. Microsoft tilbyr en fantastisk god Migration Planning Assistant som dekker alle disse fire trinnene. Det er også god grunn til å sjekke ut offisielle kurs fra Microsoft, som kan gi en dybdeforståelse av de nye plattformene som du planlegger å migrere til.

Hjelpemidler til migrasjonen

Siden behovet for hjelp til å migrere ut av Windows Server 2003 er så stort, så finnes det et omfattende utvalg av ressurser som kan bistå i prosessen. Blant disse finner vi følgende:

Microsoft Virtual Academy – Dette er kanskje den største og beste samlingen av gratis selvstudier, som er utviklet av Microsofts egne eksperter. Her finnes videoer, presentasjoner og selvtester. Ta for eksempel en kikk på seksjonene migrating to Windows Server 2012 eller Microsoft Azure JumpStart.

Windows Server 2003 Roles Migration Process – Dette er et dokument du kan laste ned, skriv det deretter ut som en plakat i A3-formet, heng det på veggen og bruk det til å visualisere prosessen.

Microsoft Deployment Toolkit - Last ned denne fantastiske ressursen, som inneholder en samling av prosesser, verktøy og guider for å automatisere nye server- og klientutrullinger.

Gratis testutgaver – Microsoft har gratis testutgaver av alle de nye plattformene som det kan være aktuelt å migrere til. Her finner du dem:

Windows Server 2012 R2 trial 

System Center 2012 R2 trial 

Microsoft Azure one-month trial 

Office 365 trial 

SQL Server 2014 trial

Windows Server Migration Services – Dette er organisasjoner og leverandører på utsiden av Microsoft, som tilbyr migrasjonshjelp fra Windows Server 2003. Blant disse finner vi mange forskjellige selskap, der de største naturligvis er de store serverleverandørene som Dell eller HP.

Det er ikke lenge til sluttdatoen for Windows Server 2003 er bak oss nå. Derfor er det all grunn til å sette i gang jobben med å fase ut dette produktet så snart som mulig, for konsekvensene av å kjøre på utdatert serveroperativsystem kan være alvorlige og kostbare!