Levende web, bokstavelig talt

Microsoft har sluppet siste beta av sin web-utforsker. Utviklerne inviteres til å lage levende innhold.

Publisert Sist oppdatert

Microsoft Internet Explorer 9 skal ta fatt i mange klager som følger av fjorårets lansering av versjon 8. IE 8 var ikke en suksess i seg selv, men en vekstkomet som web-utforsker av den enkle grunn at den er standard i Windows 7.

Selv ikke snedige muligheter som akseleratorer var en ubetinget suksess. Ikke nok med at de bidro til at IE 8 gikk tregere, men de bidrar også til fire av fem stopp av IE8. Det hjalp ikke at IE 8 ble oppfattet som treig og utdatert i forhold til lynraske konkurrenter.

Under lanseringen i San Francisco var det utviklermulighetene som lå i fokus. Nyhetene i IE er HTML5 og sterkere integrasjon med Direct2D og DirectWrite for å utnytte gpu mer effektivt. Ny versjon av Chakra utnytter flerkjerneprosessorer bedre. Utviklere får også integrert støtte for SVG, og støtte for DOM L2 og L3, CSS3 og ECMAscript5.

Visuelt menasjeri

Den sterke støtten for video og visualisering preget demonstrasjonene fra utviklerpartnere etter den formelle lanseringen. Vi snakker om et fargerikt web-fyrverkeri og et menasjeri av hvordan visualisering bedrer presentasjon og virkemåte for web-leserne.

Fordelen er at mer informasjon kan leveres raskere og med mindre interaksjon fra brukeren. Den gode regelen om at et bilde sier mer enn tusen ord kan få sin renessanse.

Et viktig spørsmål er om IE 9 vil spille en rolle for bedriftsmarkedet. Selv om IE møter tung utfordring fra Mozilla og Google i popularitet, har Microsoft fordelen av å ha full administrasjon av sin web-utforsker. I tillegg vil sikkerhet og nye funksjoner som oppstart til siste sesjon og rask tilgang til ofte besøkte sider være populære. Svakheten er selvsagt at ikke alle varianter av Windows vil støttes. Eldre versjoner av Windows enn Vista, vil ikke kunne bruke IE9.

Med IE9 i åpen beta er det viktigste likevel ikke bare å plukke unoter. For utviklere er dette en spennende mulighet for å komme i gang med en plattform som vil prege bedriftsmarkedet framover.