Windows 7: Noen tips for admin

Du har mer enn nok av problemstillinger og nyheter å sette deg inn i. Kanskje har du ikke fått med deg disse nyttige triksene i Windows 7.

Publisert Sist oppdatert

Ikoner på oppgavelinjen har snarveier fra tastaturet. For å åpne en applikasjon som ligger på oppgavelinjen, hold nede Windows-tasten og trykk tallet på tastaturet som tilsvarer ikonets plassering i forhold til Start-knappen.

Du kan flytte på elementer på oppgavelinjen. Det er mulig du mener det alltid har vært sånn, men det kom først med Windows 7.

For feilsøking kan Problemregistrering være et nyttig verktøy. Problem Steps Recorder på engelsk. Startes med kommandoen psr og kan fange opp steg for steg, inkludert skjermdumper, av hva en bruker gjør og når en feilsituasjon oppstår. Når sesjonen er ferdig innspilt, blir den lagret som en MHTML-fil, komprimert og sendt administrator eller support.

En rask måte å kjøre et program med admin-rettigheter på. Den vanligste måten er kanskje å høyreklikke applikasjonenen i Start-menyen og velge «Kjør som administrator» i kontekstmenyen. Enklere kanskje å skrive navnet i søkefeltet på Startmenyen og slå tastkombinasjonen Ctrl-Shift-Enter.

Hva forårsaker ustabilitet? Det kan du kanskje finne ut av ved å skrive reliability i søkefeltet. Da skal du få opp Pålitelighetsovervåking, Reliability Monitor, som skal kunne vise historikk og kunne være til hjelp for å finne stabilitetsfeil.

Kjør systemdiagnostikk kjapt. Heller enn å velge seg frem gjennom flere menyvalg, kan du åpne et kommandoprompt med admin-rettigheter og kjøre perfmon /report.

Sett på restriksjoner. Vel holder du styr på policyer på forskjellige sentrale vis, men du har kanskje noen pc-er som står utenfor domene og er tilgjengelig av flere. Foreldrekontroll, som du finner i Kontrollpanelet, tar ikke hensyn til hverken barn eller plassering, og kan brukes til å sette begrensninger for de brukerne du vil.

Jobb raskt med Powershell. Mange er blitt gode på Powershell på serverne, men glemmer at Powershell v2 følger med Windows 7. Inkludert er Powershell Ise, et halvveis GUI med tre paneler: Ett for å skrive kommandoer rett inn, et for output og ett for skripting.

Kontroller applikasjoners tilgang. Applocker er kanskje noe du bruker i et domene, men du kan bruke det også på en enkeltstående pc for å fikle litt med innstillinger og muligheter. Du finner det under Administrasjonsverktøy, lokal sikkerhetspolicy.