Sier nei til patenttroll

It-kjemper går sammen og ber amerikansk rett avvise patenter basert på abstrakte ideer.

Publisert Sist oppdatert

Bare fordi du kan ta en ide, si du kan gjøre det på "en datamaskin" eller "over internett", så betyr ikke det nødvendigvis at du fortjener et patent, skriver Techcrunch.

Nå har åtte it-selskaper - Facebook, Google, Dell, Zynga, Intuit, Homeaway, Rackspace og Red Hat - gått sammen for å få retten til å avvise søksmål basert på patenter for vage ideer og konsepter istedet for faktiske, demonstrerbare applikasjoner.

Selskapene mener nemlig at denne type søksmål koster unødvendig mye penger, tar opp tid i retten og ikke minst ødelegger for innovasjon i bransjen.

Abstrakte troll

Alle som jobber i bransjen har fått med seg de mange søksmålene på abstrakt grunnlag som har gjensøkt bransjen en god stund. Selv de mest høytsvevende ideer går runder i retten, med potensial for svært ødeleggende effekt på mindre bedrifter og innovasjon i bransjen generelt.

Initiativet som nå er lansert av noen av bransjens aller mest kjente selskaper, har ligget en godt stund og murret i mange kloke hoder, og er endelig blitt realitet.

Det hele går ut på at tredjeparter, som ikke er involvert i pågående rettssak kan bidra med informasjon som skal hjelpe retten å treffe en beslutning. Blant annet i saken CLS vs Alice, hvor CLS har forsøkt å vise at Alices vage patenter for finanstjenester som blir utført på en datamaskin ikke holder vann.

Retten dømte imidlertidig i Alices favør, og CLS kan derfor saksøkes for patentbrudd.

Selskapene forsøker nå å overbevise retten om at problemet med vage patenter er kritisk, og at det er en faktisk og reell fare for hele industrien om noe ikke blir gjort.

En farlig trend

Trolling med abstrakte patenter må stoppes, mener selskapene. Slik det er i dag kan selv de mest abstrakte patentene bli godkjent, noe som fører til en direkte nedgang i innovasjon i bransjen.

For eksempel må selskaper i dag ta stilling til om de selv vil ta ut en rekke abstrakte patenter for på beskytte seg mot troll eller om de i stedet skal lisensiere patenter de allerede selv har utviklet løsning for, av frykt for å bli lammet i en absurd rettssak.

En sterk økonomi er avhengig av evnen for gründere og andre med å komme med konkrete måter å utnytte ideer for så å skape verdier, skriver Techcrunch. Dersom noen kan få lovlig eierskap av brede, abstrakte og opplagte ideer knuser rett og slett denne verdien.

- Det er lett å tenke opp abstrakte ideer om hva en datamaskin eller ett nettsted skal gjøre, men den vanskelige, verdifulle og ofte nyskapende delen av teknologisk innovasjon følger: designe, analysere, utvikle og legge ut grensesnittet, programvaren og maskinvaren for å implementere ideen på en slik måte at den er nyttig i dagliglivet, heter det fra initiativet, og avslutter med:

- For å si det enkelt, ideer er mye enklere å komme på enn det er å faktisk utvikle en brukbar implementasjon.