MINDRE SØPPEL I BOKSEN: Mengden spam går endelig kraftig ned, ifølge Symantecs ferske rapport. (Illustrasjon: Arkiv)

Endelig mindre spam

Nå er under halvparten av epost av søppelvarianten, for første gang på ti år.

Har du lagt merke til om du har fått mindre epost om større penis, pupper eller knalltilbud på viagra i det siste?

Ifølge en fersk rapport (PDF) fra Symantec har mengden søppelpost endelig begynt å avta, og for første gang på ti år er under halvparten av all epost av spam-varianten.

Faller jevnt

Mengden søppelpost har gått ned jevnt og trutt siden 2010, av forskjellige årsaker, opplyser kilder i Computerworlds nyhetstjeneste. Det viktigste er nok at leverandører av epost-tjenester og nettilbydere har blitt både flinkere og raskere til å ta grep når de oppdager problemer i sine tjenester.

Bedre filtre og rask blokkering av kontoer gjør at stadig mindre kommer dumpende ned i innboksen tilhørende tiltenkt mottaker. Etter som de færreste som mottar spam også klikker på lenkene i dem, eller i det hele tatt åpner eposten, må spammerene sende til ekstremt mange mottakere for å holde lønnsomheten oppe.

Selv om det er liten sjanse for å helt bli kvitt problemet med søppelpost, så er det en liten trøst at det er vanskeligere å gjøre det bra i spam-bransjen.

Crackdown på botnets

Det skal også ha blitt mye vanskeligere å opprette, kontrollere og utnytte botnets til å sende ut søppelpost enn det var for bare seks-syv år siden. 

Både internasjonale it-giganter som Microsoft har i samarbeid med politimyndigheter rundt om i verden gått på offensiven mot de største botnettene, og tatt mange av lufta. 

Selv om noen har klart å komme seg tilbake, så møter botnet-operatørene kraftig motstand, og det er altså blitt en større utfordring å holde botnettet skjult for cyberpolitiet.

Fra billioner til milliarder

Av 704 milliarder eposter som ble sendt i juni, var 353 milliarder klassifisert som søppelpost. Husk tallet, og se det i sammenheng med tilsvarende fra juni 2009 da spam-utsendingene var på sitt høyeste. Da var 5,7 trillioner av 6,3 trillioner meldinger spam, ifølge Symantec.

Selskapet har også merket seg en nedgang av fiskepost og epost-levert skadevare, noe de ser som bevis på at angripere rett og slett beveger seg over på "andre områder av trusselbildet".

Symantec Intelligence Report kan lastes ned her (PDF).