MARKEDSMAKT: Forslagsstillere i Europaparlamentet mener at Google misbruker markedsmakten sin. (Foto: Wikimedia Commons / JLogan) 

Vil splitte opp Google

Forslag i Europaparlamentet om å skille søkemotoren ut fra resten av Googles virksomhet.

Publisert Sist oppdatert

Google har lenge vært under etterforsking av EUs konkurransemyndigheter, fordi selskapet har en så dominerende markedsposisjon, og at selskapet misbruker denne makten. Selv om selskapet inngikk en avtale om kjøreregler med EU-myndighetene tilbake i februar i år, har flere europeiske grupperinger krevd flere tiltak.

Før helgen kom det fram at medlemmer i EU-parlamentet forbereder et utkast til en resolusjon som krever at Google må skille ut søkemotoren sin fra selskapets øvrige virksomhet. Dette forslaget kan gå til avstemming allerede denne uka, skriver Financial Times.

Selv om EU-parlamentet ikke har formelt mandat til å splitte opp Google, vil et slikt vedtak legge press på EU-kommisjonen, EUs «regjering». Det kan i sin tur føre til at Europa legger fram krav til amerikanske konkurransemyndigheter om å splitte opp søkegiganten, og at Google pålegges nye krav til markedsadferd av europeiske myndigheter.