NYHETER:

Logoene til Facebook og Meta.
(Foto: Dima Solomin/Unsplash)
PÅKLAGD: Met med Facebook og Instagram får klager fra 11 europeiske nasjonale datatilsyn for brudd på GDPR med sine vilkår for å benytte brukernes bilder og andre data til bruk for å trene opp kunstag intelligens. (Foto: Dima Solomin/Unsplash).

Meta får 11 EU-klager på bruk av personopplysninger for trening av AI-modeller

EØS-klager er kanskje mer riktig å si, siden Norge er en av klagerne. Meta eier Facebook og Instagram.

Meta Platforms har fått 11 klager over foreslåtte endringer som vil bruke personopplysninger til å trene sine kunstige intelligensmodeller uten å be om samtykke, noe som kan bryte EUs personvernregler.

Advokatgruppen NOYB (Non Of Your Business) har oppfordret nasjonale personvernvaktbikkjer til å handle umiddelbart for å stoppe slik bruk, og sa at nylige endringer i Metas personvernregler, som trer i kraft 26. juni, vil tillate dem å bruke år med personlige innlegg, private bilder eller online sporingsdata for sin AI-teknologi.

NOYB har allerede anmeldt Meta og andre Big Tech-selskaper flere ganger for påståtte brudd på EUs personvernforordning (GDPR), som truer med bøter på opptil fire prosent av selskapets totale globale omsetning for brudd.

Meta har vist til en legitim interesse for å bruke brukernes data til å lære opp og utvikle sine generative AI-modeller og andre AI-verktøy, som kan deles med tredjeparter.

– Allerede dømt

NOYB-grunnlegger Max Schrems sier i en uttalelse at Europas øverste domstol allerede i 2021 har tatt stilling til saken.

– EU-domstolen har allerede gjort det klart at Meta ikke har noen «legitim interesse» i å tilsidesette brukernes rett til databeskyttelse når det gjelder reklame, sier han.

– Likevel prøver selskapet å bruke de samme argumentene for opplæring av udefinert «AI-teknologi». Det ser ut til at Meta nok en gang åpenlyst ignorerer dommene fra EU-domstolen, sier Schrems, og legger til at det var ekstremt komplisert å melde seg ut.

– Å skyve ansvaret over på brukeren er helt absurd. Loven krever at Meta får opt-in samtykke, ikke å gi et skjult og villedende opt-out-skjema, sier Schrems og legger til: 

– Hvis Meta ønsker å bruke dataene dine, må de be om din tillatelse. I stedet må brukerne «be om å bli ekskludert».

NOYB ba personvernmyndighetene i Østerrike, Belgia, Frankrike, Tyskland, Hellas, Italia, Irland, Nederland, Norge, Polen og Spania om å iverksette en hasteprosedyre på grunn av de forestående endringene.