ROMPROGRAM: Sjefen for EUs rombyrå, Rodrigo da Costa var i Oslo for å møte romorganisasjoner, myndigheter og næringsliv. (Foto: Anders Løvøy)

Sjefen for EUs rombyrå bekymret for sikkerhet på satellittsystemene

Hvis satellittene blir militære mål som følge av konflikten i Ukraina, kan banene bli ubrukelige i lang tid.

Publisert Sist oppdatert

Computerworld møtte sjefen for EUs rombyrå, Rodrigo da Costa, da han nylig var i Oslo for å holde keynote på Posisjonskonferansen, samt å møte norske myndigheter, lederne for Romsenteret og norsk næringsliv.

Da Costa er sjefen for et program som styrer bruken av 9 milliarder Euro av EUs romprogram, og reiser over hele Europa og verden for å skape samarbeid og bruk av data fra rommet. I hans øyne er Norge godt posisjonert internasjonalt.

– Norge har flere områder der de skiller seg ut, også på verdensbasis. Særlig innenfor bruk av satellitter i maritim industri, men også på flere andre områder.

– Norsk industri deltar i aktiviteter både oppstrøms og nedstrøms til satellittene, og entreprenørskapet og innovasjonsevnen er veldig dynamisk i Norge. Dere har gode inkubatorer relatert til flere områder og virker ivrige etter å bruke data fra rommet, sa han.

Bekymret for satellittene

Data fra EUs romprogram er fritt tilgjengelig for virksomheter over hele Europa, og leverer posisjonering og bilder som kan brukes i tjenester til innbyggernes beste. Konflikten i Ukraina demonstrerer imidlertid også den militære nytten satellittsystemer gir. Avslørende bilder og viktighet av posisjonering, kan gjøre systemene til militære mål.

– Sikkerhet er noe vi overvåker hele tiden, både med tanke på cyber-angrep og jamming av tjenester. Men også fysiske angrep på satellittene.

– Vi har sett at både Russland og Kina har skutt ned satellitter tidligere, og vi ser med stor bekymring på bruk av slike kapabiliteter i rommet, sa han.

Da Kina skjøt ned én satellitt i 2009, skapte det et problem med romsøppel som varte i flere år etterpå. Dersom noe tilsvarende skulle skje i større skala, kan satellittbanene i praksis bli ubrukelige i flere år. Det er grunnen til at bekymringen er så stor som den er.