AMBITA SOLGT: Næringsminister Iselin Nybø sier at regjeringen lenge har vært tydelig på at staten ikke er langsiktig eier av Ambita. (Foto: Marte Garmann)

Norge deltar i utviklingen av superdatamaskin

Norge er et av åtte land som deltar i utviklingen av en ny superdatamaskin. Nå har EU gitt prosjektet 1 milliard kroner i støtte.

Publisert Sist oppdatert

Utviklingen av den nye superdatamaskinen skjer i Kajaani i Finland.

– Det er veldig gledelig at samarbeidsprosjektet som Norge er en del av, nå får støtte til å bygge en superdatamaskin i Finland. Det gir oss tilgang til superdatakraft som kan hjelpe oss med å løse store vitenskapelige og samfunnsmessige utfordringer, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

Superdatamaskiner kan brukes til å gjøre massive og raske beregninger som er for krevende for vanlige datamaskiner. Datamaskinen som skal utvikles i Kajaani, vil ha ti ganger mer regnekraft enn den kraftigste superdatamaskinen i Europa i dag. Europa har i lengre tid ligget langt etter Kina, USA og Japan når det gjelder investering i superdatamaskiner.

Halvparten av pengene det vil koste å bygge den nye superdatamaskinen, kommer fra EU-kommisjonen, mens den andre halvparten er et spleiselag mellom landene i konsortiet. Til sammen betyr det en investering på om lag 2 milliarder norske kroner. Norges bidrag er på 40 millioner kroner.

(NTB)