HARDE TIDER: Facebook står ovenfor mange utfordringer i tiden som kommer. (Foto: Unsplash)
HARDE TIDER: Facebook står ovenfor mange utfordringer i tiden som kommer. (Foto: Unsplash)

Facebook trues med stenging i Europa

Hvis ikke datahåndteringen deres radikalt endres, kan plattformen bli blokkert.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært et krevende år for Facebook. Ikke bare har grunnlegger Mark Zuckerberg blitt saksøkt for sin rolle i Cambridge Analytica-skandalen. Nylig sa også Zuckerberg til ansatte at de skal sakke ned på rekrutteringstempo og at Facebook nå går gjennom den verste nedturen i selskapets nyere historie.

Nå ruver trussel om stenging av Facebook i Europa over ham. Det irske Datatilsynet har i en foreløpig kjennelse sagt at det sosiale mediet ikke lenger kan sende europeiske brukeres data til USA. Dette tvinger Facebook til enten å sette opp lokale datasenter eller stanse drift frem til de har løst problemet.

Det irske datatilsynet sier at Facebooks nåværende drift bryter med GDPR. Kjennelsen er et utkast, og Facebook har fire uker på å anke saken. En talsperson for irsk Datatilsyn sier han ikke vil kommentere saken.

Ikke med det første

Personverns-aktivisten Max Schrems mener det kan ta lang tid før man ser noen konsekvenser av dommen.

– Facebook kommer til å bruke det irske lovsystemet til å utsette en faktisk bannlysing av data-overføring, sier Schrems, og legger til at det irske politiet hadde måttet fysisk klippe ledningene før disse overføringene stopper.

Han tror Facebook kan bruke opp til et år på rettsprosessen. WhatsApp, som også eies av Meta, vil ikke bli påvirket av kjennelsen. Dette fordi de har et annet eierselskap innad i gruppen.

Generelt vil det bli strengere regler for større digitale plattformer i årene som kommer. Arbeidet med Digital markets act og Digital Services Act, har nå blitt samlet i en pakke og har gått enda et skritt i EU-systemet. Med nye reguleringer vil både datahåndtering og åpenhet bli påkrevd i mye større grad.