WEBKIT: Firefox er klar for IOS etter at plattformen først ble erklært for uaktuell av Mozilla-bevegelsen.

Firefox endelig til IOS

Mozilla har endelig fått ut en ferdig versjon av Firefox-nettleseren for IOS.

Nå er det gått nesten ett år siden Mozilla – folkene bak nettleseren Firefox og epostløsningen Thunderbird – kunngjorde at arbeidet var i gang med å utvikle en IOS-versjon av Firefox. Nå er den tilgjengelig.

Så sent som i 2013 erklærte Mozilla at det ikke ville komme noen IOS-versjon av Firefox på grunn av tekniske begrensninger knyttet til Apple-plattformen.

Dette gikk først og fremst på forbudet fra Apples side mot å legge ut nettlesere for Iphone, Ipad og Ipod touch basert på andre rendringsmotorer enn Apples egen Webkit-rendringsmotor.

Webkit-basert

Nå er Firefox-versjonen for IOS altså tilgjengelig, og den er basert nettopp på Webkit, ikke på Gecko, som Mozilla bruker ellers.

Dette er faktisk den første versjonen av en Firefox-nettleser som ikke er bygd på Gecko, ifølge Arstechnica. (http://arstechnica.com/information-technology/2015/11/firefox-finally-comes-to-ios/)

Mozilla har riktignok vært på IOS-plattformen tidligere, med en løsning kalt Firefox Home for IOS. Dette var imidlertid ikke noen fullverdig nettleser, men en løsning som benyttet Firefox Sync til å synkronisere nettleserhistorikk og bokmerker mellom Safari-nettleseren på IOS-enheter og brukerens Firefox-nettleser på Mac, Windows og andre plattformer.

Som Chrome og Safari

Ifølge Arstechnica er førsteinntrykket at Firefox for IOS fungerer omtrent likedan som nettleserne Chrome og Safari på IOS-enheter.

Firefox for IOS er først og fremst aktuell for dem som allerede benytter Firefox på andre plattformer og som ønsker enklest mulig synkronisering mellom enhetene. Mozilla markedsfører dessuten Firefox som en sikrere nettleser enn konkurrentenes produkter.

Mozilla er en åpen kildekode-bevegelse som oppsto i 1998 i kjølvannet av nettleser-pionervirksomheten rundt Netscape. Mozilla-bevegelsen har institusjonell støtte fra Mozilla Foundation, og Mozilla-universet omfatter også en forretningsenhet kalt Mozilla Corporation, ifølge Wikipedia.