10 TERRA+: Intel planlegger flashminne med over 10 TB, beregnet for servere. Foto: Intel

- Så mye lagring du ønsker

Intel sier de kan putte inn dobbelt så mange bits i flashminnet enn det konkurrentene klarer.

Publisert Sist oppdatert

Intel jobber ikke bare med prosessorer; RAM og flashminnebrikker er også svært viktige områder for elektronikkgiganten. På lagringssiden er det «3D NAND flash» som gjelder, fordi denne teknikken tilbyr svært høy lagringskapasitet på et svært lite areal. Dette er mulig fordi brikkene inneholder lag av lagringsceller, slik at denne elektronikken bokstavelig talt utvider i høyden. Dermed er ikke bare lagringskapasiteten et poeng med disse produktene, lagringstettheten er en vel så viktig målestokk.

3D minne

Intel hadde et informasjonsmøte for investorer torsdag, og her presenterte selskapet planene sine for de neste få årene. Til neste år akter Intel å levere flashminne med dobbel tetthet sammenlignet med produktene som er på markedet nå, rapporterer IDG News Service.

Dette er 3D NAND-brikker som er bygd opp av 32 lag med lagringsceller. Den største konkurrenten til Intel på dette området, Samsung, er allerede på sin andre generasjon av 32-lags flashbrikker. Likevel sier Intel at de kommende produktene vil holde på dobbelt så mange bits: 256 milliarder bits på en enkelt brikke som er basert på MLC (Multi Level Cell), den vanligste typen av flashminne.

Mer enn 10 TB kapasitet

- For den høye enden av markedet vil Intel tilby flashbrikker som holder på 1 TB av data på en brikke som er bare to millimeter tykk, sa Rob Crooke, direktør for Intels Non-Volatile Memory Solutions Group på informasjonsmøtet. Han fortsatte med å fastslå at det ikke lenger er nødvendig å gjøre kompromisser mellom lagringskapasitet og den fysiske plassen tilgjengelig. I løpet av de neste to årene planlegger selskapet å komme med flashminnekort for servere med mer enn 10 TB lagringskapasitet.

Det er ikke bare på de største systemene at denne teknologien vil komme. Ved å doble kapasiteten på en enkelt silisiumplate i produksjonen (die), forventer Intel å få et gjennombrudd i prisen på flashminne, slik at det blir aktuelt å bruke i langt flere sammenhenger enn før. Samtidig vil produkter som allerede bruker flash kunne få langt høyere kapasitet.

- Så mye du ønsker

- Du kan få god nok lagring, så noe som mindre enn en terabyte vil koste mye, mye mindre. For tynne og lette enheter som en to-i-en-tablet, kan du få så mye lagring du ønsker, sa Crooke.

- Flashminne utgjør bare om lag 20 prosent av lagringskapasiteten som selges i dag, når du ser over alle typer av systemer. Dagens prognoser viser at flashminne kommer til å dekke 50 prosent av markedet for bærbare maskiner og 35 prosent av servermarkedet, avsluttet Crooke.