MASSE SMÅTT: Snart vil vil det være flere "ting" enn mobiler på nett. (Illustrasjon: Istock)

Småting blir største nettgruppe om to år

Mobiltelefoner er den største dingsegruppen på Internett i dag. I 2018 tar andre småting over.

Tingenes Internett er navnet på fenomenet der stadig flere dingser koples til det samme Internett der større enheter som PC-er, servere og mobiltelefoner allerede er koplet til. Verdens overlegent mest tilkoplete enhet er mobiltelefoner, der over fem milliarder abonnementer er aktive.

Dette skriver nettverksleverandøren Ericsson i sin ferskeste mobilitetsrapport.

Smarttelefonene er i sterk vekst, og vil passere de klassiske mobiltelefonene i fjerde kvartal i år. Mobil datatrafikk vokser raskere enn abonnementene, og økte med 60 prosent gjennom 2015. Innen 2021 vil antall smarttelefonabonnementer være rundt 6,4 milliarder, i en verdensbefolkning som på det tidspunktet anslås til å være rundt 7,6 milliarder ifølge FN.

I Midt-Østen og Afrika vil antallet abonnementer firedoble seg. 

Det er et markant skifte i millennial-generasjonen og deres etterfølgere som driver endringen i mobilbruk. Video til mobil økte med 127 prosent mellom 2014 og 2015. I de fire årene mellom 2011 og 2015 halverte tenåringer tiden brukt på vanlig TV og videovisning. Samtidig så de mer på tv-sendinger og filmer på mobilen – hele 85 prosent mer.

Men den store endringen kommer med alle andre småting som blir koplet til nettet – fra kjøleskap til personlige bærbare dingser til sensorer for alt fra trafikk til forurensing. I 2021 anslås det at 28 milliarder enheter er på Internett, og av disse er 16 milliarder småting. Skiftet mellom mobiler og småting kommer i 2018.

­- Tingenes Internett vokser fordi nå enhetskostnadene synker, og applikasjonene blir flere og bedre. Fra 2020 kommer 5G inn med markant bedre båndbredde og støtte for langt flere tilkoplete enheter enn det mobilnettene klarer i dag, sier Rima Qureshi, strategisjef i Ericsson i en kommentar til Cellular News.