HELSE: Tårer har mange funksjoner, og forskere mener de har funnet nye måter å bruke dem på. (Foto: Unsplash)
HELSE: Tårer har mange funksjoner, og forskere mener de har funnet nye måter å bruke dem på. (Foto: Unsplash)

Ny forskning: tårer avslører helsetilstand

Ambisiøs forskning vil bruke tårer til å bedømme helse.

Mikroskopiske partikler i tårer kan gi innsikt i hva som skjer i kroppen. Det sier forskere i ny sxtudie som ble publisert i juli.

– Vi ønsket å demonstrere potensialet som finnes i å bruke tårer for å oppdage sykdom, sier Fei Liu, en biomedisinsk ingeniør ved Wenzhou Medical University i Kina. Det er mulig at dråpene kan åpne et vindu for forskere til å kikke inn i hele kroppen, sier han, og en dag til og med la folk raskt teste tårene sine hjemme. Dette melder Science News.

Tårer mangelvare

Urin og spytt blir allerede brukt i medisinsk testing og forskning. På samme måte som disse, inneholder tårer små sekker fylt med cellebeskjeder. Så hvis man klarer å fange opp nok tårer kan man analysere ny informasjon om kroppen. Å samle nok av disse sekkene, kalt eksosomer, er ikke overrasende vanskelig: denne væsken kommer kun fra øynene.

Det er dette forskerne har jobbet med: å få ut nok volum fra de små tårebeholderne. Først samlet de inn tårer fra deltakere i en studie. Deretter mikset de tårene sammen i en væske og puttet det i en maskin med to nanoporøse membraner.

Denne maskinen vibrerer løsningen gjennom seg, og på minutter har små molekyler ristet seg gjennom og det som står igjen er de små sekkene fra tårene som kan gi informasjon om helse. Ved hjelp av denne metoden har forskere analysert tårer.

Tårer har "fingeravtrykk"

Blant de første resultatene viser tårene om du har tørre øyne. Forskerne fant ut at ulike typer tørrøynesykdommer avgir sine egne molekylære fingeravtrykk i folks tårer. Dessuten kan tårer potensielt hjelpe leger med å overvåke hvordan en pasients diabetes utvikler seg.

Nå ønsker forskerne å tappe tårer for å finne bevis på andre sykdommer, så vel som depresjon eller følelsesmessig stress, sier studiemedforfatter Luke Lee, en bioingeniør ved Harvard Medical School.

– Dette er bare begynnelsen. Tårer uttrykker noe vi egentlig ikke har utforsket, sier han til Science News.