Kreftforskningsprisen 2022: banebrytende bruk av KI Forskningen til Håvard E. Danielsen har gitt svært presise prognoser.
Ny forskning: vi glemmer mer av googling Ny forskning fra Universitetet i Köln sier vi har lettere for å glemme av enkel informasjonstilgang.
Vinneren av Holbergprisen er kåret Det er Sheila Jasanoff ved Harvard University som vinner Holbergprisen 2022.
Ny forskning på smidig teamarbeid Forskere har modifisert eksisterende modell slik at den er tilpasset programvareutviklingsteam med smidig metodikk.
Kvinner på etterskudd i digitalisering Ny studie fra Universitetet i Agder viser at kvinner henger etter på digitaliseringsfronten.
Holder samiske språk i live med språkteknologi I dag er det samenes nasjonaldag. Vi har snakket med gruppen for samisk språkteknologi på Universitetet i Tromsø.
195 millioner kroner til nyskapende teknologiprosjekter Forskningsrådet investerer i ti prosjekter som kombinerer IKT, nanoteknologi og bioteknologi.
Trening av KI skaper gigantiske utslipp Å trene en eneste KI-modell avgir like mye CO2 som fem biler i hele deres livsløp.
Sigma2 anskaffer ny nasjonal lagringsinfrastruktur Etablerer det klart største tilbudet for datalagring for forskning i Norge.
– Universitetet i Oslo har Norges sterkeste informatikkmiljø Forskningssenteret Dscience ved UiO er offisielt åpnet.
Nytt prosjekt skal gi mer kunnskap om digitalisering i skolen Forskningsprosjektet, som er et samarbeid mellom Høgskulen i Volda, Universitetet i Stavanger og Universitetet i Oslo, skal se på utvikling og trender i den norske grunnopplæringen.
Norske universiteter fikk mest penger til forskning fra Brussel Universitets- og høyskolesektoren i Norge henter hjem den høyeste andelen av EU-midlene til norske forsknings- og innovasjonsprosjekter.
Vil bringe Norge inn i kvante-alderen Nytt forskningssenter for kvantedatateknologi. Norsk industri snuser på mulighetene.
Får seks millioner euro av EU for å utvikle KI-basert helseapp Av EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horizon 2020.
Vil lage et forskningssenter av internasjonale dimensjoner Da forskningssenteret Dscience ved UiO kastet loss ved nyttår, er det med professor Morten Dæhlen ved roret. Han har høye ambisjoner for nyskapingen.
Ingen streik i forskningsinstituttene Norsk Tjenestemannslag og Abelia ble natt til fredag enige i meklingen og det blir dermed ingen streik blant de ansatte i forskningsinstituttene.
– Et stramt budsjett med fokus på digital næringsutvikling STATSBUDSJETTET 2021: IKT-Norge mener det er mye bra, men påpeker likevel noen feilprioriteringer i statsbudsjettet for 2021.
Dataspill gir ikke barn psykiske problemer Barn som viser tegn på spillavhengighet er ikke mer utsatt for psykiske vansker, viser ny forskning. Noen får til og med mindre angst enn andre.
80 EU-millioner til Sintef-ledet prosjekt på autonome skip og havner Omlag 32 millioner til norske deltakere.
Forskning på smidig utvikling i store prosjekter prisbelønnet Sjefforskerne Torgeir Dingsøyr og Nils Brede Moe ved Sintef Digital er tildelt Sintefs pris for fremragende forskning.
Selvstyrende droner inspiserer solcelleparker for feil For å finne feil på solcellepaneler skannes de med varmekamera.
1,5 milliarder kroner til forskning deles ut før planlagt For å hindre at utviklingsprosjekter stopper opp under koronakrisen, har regjeringen fremskyndet tildelingen av nærmere 1,5 milliarder til bedriftene.
Digitalisering innen utdannelse og forskning Greier vi å utdanne mennesker med relevant kompetanse? Kommer vil til å ha nok folk med IKT-kompetanse i fremtiden? Iselin Nybø hjelper oss å forstå hvordan regjeringen tenker og hva som skjer av digitalisering innen forskning og utdannelse. Lytt og lær!
Regjeringen har foreslått 43 millioner mer til ikt-forskning STATSBUDSJETTET: Mer penger til grunnleggende ikt-forsking.
Podcast: Digitalisering med bier Biene er våre venner og nå kan de også delta i digitaliseringsprosjekter. Vi har møtt bie-forsker Julie Sørlie Paus-Knudsen som bruker teknologi for å utføre sine bie-studier.
NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding Forskere ved NTNU Samfunnsforskning har søkt om å bli med når NASA etter planene skal til månen i 2024.
Forskning: Gaming gjør ikke ungdommer aggressive Ungdommer blir ikke aggressive selv om de spiller voldelige dataspill, viser en ny forskningsrapport.
Klar for et kvantesprang Kvantedatamaskiner finnes i dag, og de viser lovende resultater. Norske utviklere har vært med på å teste ut denne teknologien, men det er fremdeles langt fram til den universelle kvantedatamaskin.
Stordataanalyse mot resistent malaria Telenor har bidratt med mobilitetsdata fra mobilnettverk i studie som kartlegger og forutser spredning av malaria i Bangladesh. Dette kan gi myndighetene der uvurderlig hjelp til å begrense utbrudd.
Defekte materialer kan brukes til kvantedatamaskiner Forskere legger nå grunnlaget for fremtidens kvantedatamaskiner ved å skyte vekk atomer.
Sirius skal sørge for bedre datatilgang De skal berike hverandre, oljeindustrien, industripartnerne og universitetsmiljøene. Forskning på oljeindustriens utfordringer kan bidra på andre fagfelt, men først må utfordringene forstås.
Forskerpris for autonome skip Forsker fikk Sintefs pris for fremragende forskning i 2017 for kontrollsystem for autonome skip.
Chatbot som venn og psykolog Sintef-studie viser at de fleste bruker chatbots fordi det er effektivt, men noen kan også bli venner med dem.
AI-gjennombrudd i Agder CAIR – Centre for Artificial Intelligence Research – ved Universitetet i Agder feiret ettårsdagen sin med å lansere oppsiktsvekkende forskningsresultater.