AI-FORSKNING: – Forsknings- og innovasjonssatsingen kommer til å ha stor betydning for det norske samfunnet, sier Jonas Gahr Støre. (Foto: Statsministerens kontor)

Regjeringen setter av én milliard kroner til forskning på kunstig intelligens

En satsing på én milliard kroner skal bidra til forskning på kunstig intelligens og hva slags konsekvenser teknologien kan ha for det norske samfunnet.

– Kunstig intelligens og maskinlæring kommer til å forandre samfunnet på måter vi fortsatt ikke forstår eller klarer å kontrollere, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Milliarden vil fordele seg over de neste fem årene. Målet er å få større innsikt om hvilke konsekvenser teknologiutviklingen har for samfunnet.

– Styrking av forskningsinnsatsen er avgjørende for at vi skal sikre at utviklingen skjer på en måte som er i tråd med våre verdier som samfunn, sier Støre.

– Må forstå samfunnskonsekvensene

Det er viktig både å forske på og utvikle AI-teknologi, men like viktig er det å forstå konsekvensene teknologien vil ha for samfunnet, understreker forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp).

– Norge er et av de mest digitaliserte landene i verden, og vi har et unikt utgangspunkt for å lykkes. Men vi trenger mer forskning, mer innovasjon og mer kompetanse for å få tatt i bruk de nye teknologiene, sier Borch.

Innovasjon i næringslivet

Forskningen skal undersøke hvilke konsekvenser AI vil ha for blant annet økonomien, personvernet, undervisning og kunst og kultur. Den er også ment å gi mer kunnskap om nye digitale teknologier og muligheter for innovasjon i næringslivet og offentlig sektor.

– Forsknings- og innovasjonssatsingen kommer til å ha stor betydning for det norske samfunnet. I møte med de største utfordringene er det særlig viktig at vi mobiliserer i fellesskap. Regjeringen skal gjøre vår del av jobben, sette av de nødvendige ressursene og peke ut retningen, sier Støre.

Satsingen vil bli finansiert innenfor Kunnskapsdepartementets ramme.

(©NTB)