KONTOR: Flere selskap i Storbritannia har nytt godt av fire dagers arbeidsuke. Illustrasjonsfoto av kontor. (Foto: Unsplash)

Forskning på firedagers arbeidsuke: blir permanent for flere britiske selskap

Mener såkalt "quiet quitting" kan minske hvis selskaper endrer struktur.

Publisert Sist oppdatert

En stor britisk studie har fulgt 61 britiske selskaper som har prøvd ut en fire dagers arbeidsuke fra juni til november i fjor. Det er forskere ved University of Cambridge sammen med akademikere fra Boston College i USA som har utført studien.

Alt fra restauranter til banker har deltatt, og nå har forskerne publisert sine resultater. Halvveis i studien sa 46 prosent av selskapene at produktiviteten blant ansatte var lik før, 34 prosent sa den var noe forbedret og 15 prosent rapporterte en vesentlig bedring i produktivitet.

Av de 2900 ansatte som ble fulgt i studien rapporterte mange at de merket en bedring i produktivitet, mental helse, bedre balanse mellom jobb og fritid, og reduserte nivåer av angst.

Færre oppsigelser

– Jeg lurte på om det kanskje ville vært vanskelig for selskapene å få firedagers arbeidsuke til å fungere, og svaret ser ut til å være nei, sier Juliet Schor som ledet forskningen til Wall Street Journal. Hun er økonom og sosiolog ved Boston College.

Forskerne sier også at det er en stor nedgang i antall ansatte som forlot sin stilling. Av de 2900 ansatte som ble fulgt i studien rapporterte mange at de merket en bedring i produktivitet, mental helse, bedre balanse mellom jobb og fritid, og reduserte nivåer av angst.

– Organisasjonene har gjort en god jobb, og de er veldig fornøyde, legger Schor til.

Flertallet fortsetter

I tillegg til økt velvære, har også en kortere uke gitt høyere tempo på arbeidet. 62 prosent av ansatte syns tempoet på deres arbeid økte, mens 36 syns det var likt før og 2 prosent syns tempoet falt. Likevel syns flertallet at arbeidsmengden ikke har økt i noen vesentlig grad.

Av de 61 selskapene i studien, vil 56 fortsette å bruke strukturen på noen måte mens 18 selskap sier de permanent skal innføre fire dagers arbeidsuke.

– Vi føler oss virkelig oppmuntret av resultatene, som viste de mange måtene selskapene gjorde at den firedagers uken gikk fra en drøm til realistisk politikk, sier David Frayne, en forskningsassistent ved University of Cambridge.

Kan minske quiet quitting

Det siste året har fenomenet quiet quitting fått mye oppmerksomhet i media. Det betyr at en ansatt gjør jobben de er ansatt for, og skjermer seg fra økt arbeidsmengde.

De mest rapporterte grunnene er stress og utbrenthet, viser en studie fra Gallup. Studien fra Storbritannia mener firedagers arbeidsuke er en god løsning på dette problemet. I følge forskerne har 70 prosent av de ansatte rapportert redusert nivå av utbrenthet, og 40 prosent sier de sover bedre. Nesten halvparten av de ansatte merket en bedring i sin mentale helse, og 37 prosent merket bedring i sin fysiske helse.

Også barnefamilier kan ha glede av denne strukturen. 60 prosent av ansatte sier de fikk ivaretatt familie bedre, og særlig menn fikk avlastet sine partnere hjemme. I følge studien er det likevel over 50 prosent av ansvaret i hjemmelivet som tilfaller kvinner.