DYPTEKNOLOGI: Storbritannia og flere europeiske land satser store summer på forskning innen kunstig intelligens, kvanteteknologi og bioteknologi.

Vil bli «teknologisk supermakt»

Storbritannia planlegger å investere 360 millioner pund – 4,5 milliarder kroner i innovasjon.

Publisert Sist oppdatert

Hensikten skal være å tiltrekke talenter til Storbritannia, og posisjonere landet som en «vitenskaps- og teknologisupermakt innen 2030». Planen som er kalt Science and Technology Framework, inkluderer en pott på 250 millioner pund til investering i kunstig intelligens, kvanteteknologi og bioteknologi.

Videre er det satt av 9 millioner pund til å bistå med å etablere et forskningssenter for kvante-teknologi, og en ekstrabevilgning på 50 millioner pund for å bidra til at universiteter og forskningsinstitusjoner kan bygge ut og forbedre sine laboratorier.

Tiltaket nevner også en plan for å bygge et anlegg for superdata for å arbeide med banebrytende teknologier som nukleær fusjon og kunstig intelligens (KI). Dette skal kunne skape «hundrevis av nye doktorgrader for KI-forskere».

Flere land satser

Den nye planen skal ledes av det nyopprettede Department for Science, Innovation and Technology. Ifølge nettstedet sifted.eu er det flere som stiller spørsmål om det er nok finansiering til å nå så høye mål. Flere andre europeiske regjeringer har lagt frem tilsvarende planer i det siste, støttet med mye mer kapital.

I februar lanserte Tyskland et fond på en milliard euro – over 11 milliarder kroner, for å investere i selskaper innen dypteknologi og klima. I januar lovte den franske statsbanken Bpifinancen ytterligere 500 millioner euro til oppstartsselskaper innen dypteknologi. Polen og Tsjekkia har også opprettet fond for å støtte innovative nye selskaper.