ØKNING: Ny rapport viser hvordan cyberangrepene utvikler seg første halvår av 2022. (Foto: Istock)

Globalt har cyberangrep økt med 42 prosent i 2022

Ny rapport peker ut løsepengevirus som den største trusselen.

Publisert Sist oppdatert

En ny rapport fra Check Point viser blant annet at krigen har forankret cyberangrep som et statlig våpen og som en essensiell del av militær konflikt, og hvordan dette påvirker regjeringer og bedrifter over hele verden.

I krigen med Ukraina har man i stadig større grad sett et fokus på den digitale krigføringen. Allerede før krigen startet ble det meldt om angrep mot ukrainsk regjering. Det ble også før sommeren utført ransomware-angrep mot Costa Rica som satte ut av spill sentrale offentlig funksjoner og førte til en nasjonal nødsituasjon.

Country extortion

Krigen har så langt hatt stor innvirkning på cyberlandskapet, vi har sett store økninger i cyberangrep mot organisasjoner i alle sektorer og alle land i år.

Maya Horowitz, Check Point Software

Check Point Research (CPR) offentliggjorde torsdag en ny rapport som blant annet fremhever hvordan cyberangrep flere steder i verden er blitt solid forankret som et statlig våpen som komplementerer faktiske militære konflikter, den nye løspengevirusmetoden «Country Extortion», og statstilknyttet «Hacktivisme». I tillegg viser rapporten at utbredelsen av løspengevirus fortsetter å være den største trusselen.

Rapporten går også i dybden på verdikjedeangrep i sky gjennom moduler i åpen kildekode, i tillegg til ny og oppdatert statistikk om industri og regionale cyberangrep samt råd og spådommer for resten av 2022.

Stor innvirkning

– Krigen i Ukraina har dominert overskriftene i første halvdel av 2022, og vi kan bare håpe at de snart kommer frem til en fredelig konklusjon. Krigen har så langt hatt stor innvirkning på cyberlandskapet, vi har sett store økninger i cyberangrep mot organisasjoner i alle sektorer og alle land i år, sier Maya Horowitz, som er visedirektør for forskning hos Check Point Software, i en pressemelding.

Maya Horowitz i Check Point Software. (Foto: Check Point Software)

I rapporten nevnes det også angrep på desentraliserte blokkkjedenettverk, og forskerne forventer at det vil komme de første angrepene på metaverse.

Hun mener at dette bare vil bli verre, spesielt med ransomware som nå er den største trusselen globalt mot organisasjoner. Så lenge krigen pågår viser rapporten at hacktivisme vil fortsette å utvikle seg.

Samtidig viser rapporten at økosystemet rundt ransomware vil fragmenteres. Der ransomware-grupper som Conti tidligere har fungert omtrent som en bedrift, vil nå flere små og mellomstore grupper overta.

Angrep i metaverse

I rapporten nevnes det også angrep på desentraliserte blokkkjedenettverk, og forskerne forventer at det vil komme de første angrepene på metaverse. Med store hendelser relatert til blokkjedeplattformer, forventer Check Point Research innsats fra hackere for å bryte og kapre kryptoaktiva. I tillegg tror de at vi vil se innledende angrep i Metaverse som vil utnytte smarte kontraktssårbarheter.