DIGITALT ANGREP: Ukrainske myndigheter opplyser at det natt til fredag skjedde et stort dataangrep mot regjeringens nettsider. (Foto: Ukrainian Board Guard Press Office via AP / NTB)

Stort dataangrep mot den ukrainske regjeringens nettsider

Ukrainske myndigheter opplyser at det natt til fredag skjedde et stort dataangrep mot regjeringens nettsider.

Angrepet skjer samme uke som det har blitt gjennomført flere internasjonale samtaler om den spente situasjonen mellom Ukraina og Russland.

Det er uklart hvem som står bak angrepet, og ingen har så langt tatt på seg ansvaret.

Det ukrainske kunnskapsdepartementet skriver på Facebook at nettsiden deres var nede på grunn av et «globalt dataangrep» som har funnet sted i løpet av natt til fredag. I tillegg var beredskapsdepartementets og regjeringens nettsider nede.

– Vær redd

Nettsiden til utenriksdepartementet var også nede og viste en stund en melding på ukrainsk, russisk og polsk.

– Ukrainere! Alle personlige data har blitt slettet og er umulig å gjenopprette. All informasjon om deg har blitt offentliggjort, vær redd og forvent det verste, skal meldingen ha sagt.

Det skal også ha blitt henvist til flere nasjonalistiske organisasjoner og regioner i Ukraina i meldingen.

Ifølge utdanningsdepartementet jobber myndighetene, inkludert landets sikkerhetstjeneste og cyberpolitiet, med å løse problemet. Det har også blitt satt i gang en etterforskning.

Samtaler uten resultater

Russiske hackere med tilknytning til Moskva har tidligere blitt beskyldt for dataangrep mot ukrainske myndigheters nettsider og infrastruktur.

Denne uken holdt USA og deres Nato-allierte samtaler med Russland i et forsøk på å lette på spenningen, men de tre forhandlingsrundene har ikke ført til resultater.

Torsdag sa viseutenriksminister i Russland, Sergej Riabkov, at Moskva ikke så noen grunn til å holde ytterligere samtaler med Vesten.

Russland har samlet rundt 100.000 soldater langs Ukrainas grense, som har ført til frykt i Nato og EU for at de planlegger å invadere landet. Russland sier de ikke har noen slike planer.

Ukrainske grensesoldater langs grensen til områdene kontrollert av russiske separatister. Foto: Ukrainian Board Guard Press Office via AP / NTB