HJERTEHELSE: Idrettsutøveren Des Lindens digitale tvillinghjerte representerer et betydelig skritt fremover for integreringen av teknologi, idrettsvitenskap og helse. (Foto: TCS)

Olympisk maratonløper mottar digital tvilling - av sitt eget hjerte

Des Linden, vinner av Boston Marathon og to ganger olympisk maratonløper, vil være den første som mottar en toppmoderne digital tvilling-kopi av hjertet sitt fra TCS.

Des Linden, olympisk maratonløper og vinner av Boston Marathon 2018, får utviklet en virtuell kopi av sitt eget hjerte. 

Det digitale tvilling-hjertet tilbyr nøyaktige sanntidsdata om hjertet og hvordan det reagerer under forskjellige forhold. Med en digital tvilling-kopi av hjertet sitt får sportsutøveren tilgang på et verktøy som gir innsikt i hennes kardiovaskulære helse under treningen. Hjertet er utviklet spesielt for å optimalisere atletisk ytelse og fremme personlig helse.

– Teknologien bak digitale tvillinghjerter vil ikke bare gi unik innsikt i hjertehelse og ytelse, den kan bane vei for fremtidige idrettsutøvere og enkeltpersoner til å optimalisere egen helse og velvære. Digital tvilling teknologi har potensialet til å gjøre alles trening helt personlig tilpasset og inspirere flere til å løpe, sier Linden, i en pressemelding fra TCS - som står bak teknologien i tvillinghjertet.

Helse, trening og velvære

Teknologien i tvillinghertet inkluderer en rekke funksjoner. Blant annet kan det, i sanntid, overvåke blant annet hjertefrekvens, blodstrøm og oksygennivåer, og gi umiddelbar tilbakemelding under trening og konkurranse. Slik sanntidsdata gir idrettsutøvere mulighet til å ta informerte beslutninger om trenings-, restitusjons- og konkurransestrategi.

Det digitale tvillinghjertet kan også generere et uendelig antall simuleringer under ulike treningsscenarier. Ved å øve i den digitale verden, kan en idrettsutøver forberede seg på optimal ytelse i den virkelige verden uavhengig av konkurransedagens forhold.

Det digitale tvillinghjertet representerer punktet der idrettsvitenskap og persontilpasset medisinsk behandling møtes, og innsikten samlet fra en persons digitale tvillinghjerte muliggjør utvikling av individuelle behandlingsplaner.

... teknologien er viktig av flere grunner som går langt utover sport og fysisk aktivitet – den kan starte en revolusjon innen personlig helsehjelp.

Debashis Ghosh, TCS

– Sport og teknologi har en enorm kraft til å kombineres og forandre liv. Des sitt digitale tvillinghjerte kan optimalisere treningen, ytelsen og restitusjonen hennes. Men teknologien er viktig av flere grunner som går langt utover sport og fysisk aktivitet – den kan starte en revolusjon innen personlig helsehjelp. Med hjertesykdom som den ledende dødsårsaken i USA, er det viktigere enn noen gang å skape innovative teknologier for å sikre hjertehelse, sa Debashis Ghosh, leder av Life Sciences and Healthcare Business Group, TCS, i meldingen. 

Gir et hav av muligheter

Ifølge TCS kan digitale BioTwins, altså digitale versjoner av menneskelige organer, gi leger, forskere og kirurger nye og avanserte måter å teste effekten av ulike behandlinger på.

Teknologien kan tas i bruk under forskning og utvikling av nye medisiner for å sikre at de er trygge og gir riktig effekt. I tillegg kan det tas i bruk av leger for å øve på nye kirurgiske teknikker uten å risikere liv, eller til å forutsi hvordan pasienter reagerer på en rekke forskjellige scenarier.