HJERNEFORSKNING: AWS lar forskere benytte kunstig intelligens for å finne ut av menneskehjernens irrganger. (Foto: Istockphoto).
HJERNEFORSKNING: AWS lar forskere benytte kunstig intelligens for å finne ut av menneskehjernens irrganger. (Foto: Istockphoto).

Skal avsløre hjernens mysterier med kunstig intelligens

The Brain Knowledge Platform er resultatet av banebrytende samarbeid mellom forskere og AWS.

Publisert Sist oppdatert

Ved å samle enorme mengder data og skape en standardisert database, håper forskerne å løse gåtene bak hjernesykdommer som Alzheimer og Parkinson, skriver Amazon Web Services.

Samarbeidet vil være starten på en epokeavgjørende forståelse av hjernen og effektive behandlingsmetoder. Enkelt forklart handler prosjektet om å bruke kunstig intelligens og maskinlæring for å kartlegge menneskehjernen på en helt ny måte.

Enorme datamengder

Etter mange års forskning har det blitt samlet enorme datamengder. Data ingen har klart å samle eller standardisere med et felles vitenskapelig språk. En fragmentering som har gjort det utfordrende å finne løsninger på selv de vanligste hjernelidelsene.

– Vi er overveldet over all data og informasjon vi har tilgjengelig. Når vi nå endelig kan samle dette ved hjelp av The Brain Knowledge Platform vil det skje magi, sier Ed Lein som er seniorforsker ved Allen Institute.

The Brain Knowledge Platform er et resultat av et samarbeid mellom AWS og nevrovitenskapelige forskere fra over 17 ulike institusjoner i hele verden, samt dataspesialister fra Allen Institute. Målet er å skape verdens største standardiserte database.

­– I kjemien og genomikken har det periodiske systemet og det menneskelige genomkartet vært revolusjonerende. Nevrovitenskapen trenger en tilsvarende og fundamental ressurs. Det er nettopp dette vi håper The Brain Knowledge Platform skal være, sier Ed Lein.

100 000 nordmenn har demens

Rundt 100 000 nordmenn lever i dag med demens, og Alzheimers står for 60 til 70 prosent av tilfellene ifølge tall fra WHO og Gjøra. Mangelen på en standardisert database hvor forskere kan sammenligne data fra en frisk med en syk hjerne, har i mange år hindret fremskritt i nevromedisinen.

Skytjenester vil spille en viktig og avgjørende rolle når det kommer til det å lagre, analysere og ha tilgang til data om hjernens 200 milliarder celler. En arbeidsmengde som er for stor for selv verdens kraftigste datamaskiner.

Med hjelp av teknologi som tar for seg genene i individuelle hjerneceller, kan forskere nå bedre forstå hjernens kompleksitet og hvilke gener som gir cellene spesifikke funksjoner. En kartlegging av cellene vil hjelpe forskere med å forstå opprinnelsen til sykdom.

Åpen for alle forskere

Løsningen som benyttes for analysejobben er åpen for at alle forskere skal kunne benytte seg av tjenesten for å finne en kur for hjernesykdommer. Ved bruk av AWS High Power Computing (HPC) og AWS SageMaker kan Allen Institute håndtere enorme datamengder og skalere på tvers av oppgaver.

Det vil bli benyttet kunstig intelligens og maskinlæring, og det er planlagt bruk av generativ kunstig intelligens i fremtiden. Hvilket gjør det mulig å omdanne store og komplekse multimodale datasett til nyttig innsikt for leger og forskere.

– Maskinlæringsverktøy fra AWS og skreddersydde KI-tjenester gir forskere muligheten til å avdekke helt nye sammenhenger og oppdagelser. Det arbeidet Allen Institute nå gjør med å kartlegge hjernen er inspirerende. Vi ser frem til de kommende gjennombruddene innen hjerneforskning, sier Allyson Fryhoff i AWS nonprofit og nonprofit health.

https://www.aboutamazon.com/news/aws/how-scientists-are-using-aws-ai-and-ml-to-map-the-whole-human-brain

 https://aws.amazon.com/blogs/industries/executive-conversations-building-the-brain-knowledge-platform-with-shoaib-mufti-data-and-technology-lead-at-the-allen-institute-for-brain-science/