TEST: Mye speilrefleks for pengene

Digitale speilreflekskameraer går som varmt hvetebrød. Vi har prøvd tre 6-megapikselkameraer til moderat pris.

Publisert Sist oppdatert

De største merkenavnene i fotomarkedet, særlig Nikon og Canon, har hatt en dominerende posisjon innen digital speilrefleks etter at markedet ble åpnet for «rimelige» kameraer i denne sjangeren i 2003. Det siste året har vi registrert økt satsing på dette segmentet også fra produsenter som hittil har stått litt mer perifert plassert – det være seg tradisjonsrike merkenavn i kamerabransjen, som Pentax, og merkenavn som vi forbinder mer med elektronikk og it enn med foto, som Samsung.

Alle de tre produsentene i denne testen har kameraer i sin portefølje som er myntet på høyere markedssegmenter enn det vi tar for oss her. Men da vi fikk inn tre 6-megapikselkameraer for test samtidig, var det naturlig å sammenligne dem. Det ene, Samsung GX-1S, har riktignok vært på markedet i snart ett år, mens Nikon D40 kom i salg like før jul. Da kan vi la Pentax K100D være bindeleddet, lansert på forsommeren i fjor.

Seks megapiksler nok?

Noen synes seks megapiksler høres lite ut, men digitale speilreflekskameraer på seks megapiksler gir en bildekvalitet som holder til mange formål, inkludert utskrifter i både A4-størrelse og større. Et 6-megapikselbilde fra et speilreflekskamera blir bedre enn et bilde med samme oppløsning fra et kompaktkamera fordi både ccd-brikken og optikken er fysisk større.

Fordelen med «bare» seks megapiksler er at det holder kameraprisen nede. Derfor er disse kameraene blant de billigste i sin klasse.

Alle kameraene i testen kan by på enda bedre bildekvalitet enn det vi har fått se, for alle selges i utgangspunktet med «billig» optikk. Med bedre optikk får man bedre bilder også på disse rimelige kameraene – det har vi testet ut tidligere på andre modeller.

Vårt valg

Nikon 40D har et par mangler som gjør det uaktuelt for en del brukere: ingen dybdeskarphetskontroll og ingen innebygd autofokusmotor, som begrenser antallet aktuelle objektiver – så sant man ikke synes manuell fokusering er det beste, da. Men ellers skårer kameraet på best bildekvalitet, superrask oppstart, størst buffer for serieopptak, best batteriløsning, best menysystem og mest moderne informasjonssystem for fotografen. Hjelpetekster på skjermen er også et pluss for ferskinger i fotofaget. Vi erklærer Nikon D40 for Godt valg.

Dette betyr ikke at du vil bli skuffet hvis du i stedet velger Pentax K100D eller Samsung GX-1S. Tvert imot kan et av de kameraene være det beste valget for deg – litt tyngre og stødigere, litt mer holde i. De er også litt raskere å betjene, ettersom flere innstillinger kan gjøres med knapper i stedet for menysystemet. Dessuten kan de bruke både gammelt og nytt av en utbredt objektivstandard. Pentax-kameraet sniker seg forbi Samsung på vår karaktertabell på grunn av vibrasjonsdempingen, men husk at Samsung-kameraet leveres med en telezoom i tillegg til standardzoomobjektivet.

Samsung GX-1S

Pentax K100D

Nikon D40