Nikon lanserer D7100

Møt det nye "flaggskipet" blant DX-kameraene i Nikon-familien.

Publisert Sist oppdatert

Nikon har lansert en ny speilrefleksmodell, D7100, myntet på kravstore hobbyfotografer og fotoentusiaster. Kameraet erstatter et av selskapets viktigste speilreflekser de senere årene, D7000.

Den aller viktigste nyheten i D7100 er en ny 24-megapiksel bildesensor uten lavpassfilter. Nikon lover dermed skarpere bilder. De første reaksjonene i diverse kamera-debattfora tyder på at dette er en kontroversiell beslutning.

Hva er lavpassfilter?

Det er et elektronisk filter som fungerer som et mikroskopisk "gitter" foran bildesensoren og som skal hindre at det oppstår moaré-mønster i bilder der deler av motivet har et spesielt mønster. Det kan for eksempel oppstå på bilder av skjorter med stripete mønster.

Lavpassfilteret gjør egentlig de digitale bildene litt uskarpe for å hindre at moarémønster oppstår. Dette er grunnen til at digitale bilder helst bør skarpes opp litt igjen på pc-en etterpå.

Når Nikon nå tar sjansen på å fjerne lavpassfilteret, betyr det at bildene blir skarpere og klarere. Det gjenstår å se om det blir mer moaré i enkelte bilder. Sannsynligvis har Nikon gjort andre forbedringer enten i bildesensoren eller i programvaren i kameraet som motvirker dette.

Vipper D300s av tronen

Nikon sier at D7100 nå er "flaggskipet" blant Nikon DX-kameraer, det vil si kameraer med bildebrikke i APS/C-formatet på cirka 23 x 15 mm. Nikon kaller dette for DX-formatet, i motsetning til FX-formatet, som andre produsenter kaller fullformat, det vil si brikkestørrelse på 36 x 24 mm, det samme som størrelsen på bilderuten i klassiske småbildefilm-kameraer.

Dette innebærer også at det litt større Nikon D300s, som lenge har vært Nikons toppmodell blant DX-kameraene, nå vippes av tronen. I praksis ser det ut til at D300s rett og slett forsvinner ut av Nikons speilrefleks-sortement.

Nikon D7100 byr på vesentlig bedre spesifikasjoner i et mye mer kompakt kamerahus. Kameraet skal imidlertid være like solid og godt beskyttet mot støv og fuktig som det vesentlig større D300s-huset, om vi tolker Nikon rett.

51-punkters autofokus

Den tredje betydelige nyheten med Nikon D7100 er forbedret autofokus, med 51 autofokuspunkter. I kombinasjon med en ny lysmålerenhet, kalt Multi-CAM 3500 DX, som måler lyset i 2016 piksler, skal dette bidra til at kameraet raskere og mer korrekt kan analysere motivet og gi riktigere og mer konsekvent fokus og eksponering.

Nytt er også mulighet til en beskjæring av bildestørrelsen tilsvarende 1,3x beskjæring. Dette har to viktige konsekvenser. Tradisjonelt må man med Nikons DX-kameraer gange den oppgitte brennvidden med et objektiv med 1,5 for å finne ut hvilken brennvidde objektivet har i praksis.

Eksempel: Når man benytter et 50 mm standardobjektiv på et Nikon FX-kamera, altså et fullformatkamera, er det den angitte 50 mm-brennvidden man ser, med andre ord samme bildeutsnitt som man fikk med et gammelt filmbasert speilreflekskamera. Flytter man objektivet over på et Nikon DX-kamera, for eksempel D7100, tilsvarer brennvidden 75 mm. Normalobjektivet blir altså et typisk portrett-teleobjektiv.

Med mulighet til å svitsje til den nye 1,3x-beskjæringen får man ytterligere endret den "samlede" beskjæringsfaktoren til 2x. Det vil si at 50 mm-objektivet "blir til" et 100 mm-teleobjektiv.

I tillegg til at folk som liker å bruke teleobjektiver får fordoblet brennvidden, kan de også ta raskere bildeserier. Når oppløsningen minker fra 24 til 15,4 megapiksler, kan man ta opptil sju bilder i sekundet.

Det nye bildeutsnittet gjør dessuten at det nye 51-punkters lysmålerområdet dekker hele bildeflaten, slik at man kan benytte følgefokus på elementer helt ute i bildekanten.

Bedre søker, større lcd-skjerm

Øvrige nyheter omfatter en forbedret søker, der informasjonen om kamerainnstillingene vises via en OLED-basert skjerm. Lcd-skjermen på baksiden er litt større enn før, opp fra 3,0 til 3,2 tommer med oppløsning på 1 229 000 piksler. Det er også blitt enklere å justere hvitbalansen manuelt, for dem som ønsker full kontroll på hvitbalansen.

Video kan tas opp i 1080p/30p, eller 60i/50i i 1,3x beskjæringsmodus. Kameraet tar opp lyd via en intern mikrofon, men det er også mulig å koble til en ekstern variant. Ellers finnes det også doble minnekortsport. Det har ikke wlan- eller gps-støtte, men begge kan benyttes via en adapter. Med en iOS- eller Android-app kan brukere styre kameraet fra avstand, eller bruke telefonen eller nettbrettet som en Live View-skjerm ute i felten.

Nikon D7100 kommer i salg den 21. mars til en pris på 9 590 for bare kamerahuset, eller 11 290 kroner for kamerahuset med et 18-105mm «kit»-objektiv.

Samtidig med kameraet lanserer Nikon også WR-1, en ny trådløs fjernkontroll og mottaker som kan brukes som alt fra fjernstyrt lukkerutløsning til kompliserte oppsett med flere kameraer, ifølge selskapet. Prisen på denne blir på omlag 5000 kroner.