Stilig Leica - blandet mottakelse

Det «hemmelige» Leica Mini M-kameraet viste seg å være et kompaktkamera med stor bildebrikke og zoom.

Publisert Sist oppdatert

Leica har lansert et nytt semikompakt kamera, Leica X Vario.

Den tyske kamera-produsenten bygde nylig opp store forventninger blant Leica-interesserte ved å legge ut en «lekkasje» på sine egne nettsider om et kommende «Leica Mini M», som skulle lanseres i juni.

Les også: Mini-Leica underveis

Mange har åpenbart håpet at dette skulle være en nedskalert og litt forenklet utgave av Leicas flaggskip, Leica M.

I praksis dreier det seg imidlertid om et kamera bygd over Leica X2-konseptet. X2 kom våren 2012 og er et moderat kompaktkamera med bildebrikke i APS-C-format, den samme brikkestørrelsen som brukes i majoriteten av speilreflekskameraene på markedet.

Men mens X2 hadde fastmontert objektiv i fast brennvidde, 24 mm (som tilsvarer en moderat 35 mm-vidvinkel med denne brikkestørrelsen), har Leica X Vario fått zoomoptikk, som navnet antyder.

Objektivet, Leica Vario Elmar 18-46 mm f/3,5-6,4 ASPH, gir en brennvidde tilsvarende 28-70 mm med bildebrikken som sitter i Leica X Vario. Og nettopp objektivet er en av grunnene til at kameraet ser ut til å få en noe blandet mottakelse.

Lyssvak optikk

I hvert fall er debattforaene på sentrale fotografi-nettsteder fulle av negative kommentarer, ikke minst knyttet til den dårlige lysstyrken på objektivet – f/6,4 i telemodus. Kameraer til en brøkdel av prisen kan skilte med mye mer lyssterk optikk, påpeker kritikerne.

Dessuten er objektivet forholdsvis tung og bidrar til at X Vario veier omtrent det dobbelte av X2.

En del av kritikken går også på at kameraet mangler søker. Riktignok er lcd-skjermen bak på kameraet oppgradert fra 230 000 piksler på X2 til 920 000 piksler på X Vario, og som tilbehør kan man få kjøpt en god elektronisk søker som plasseres i blitsskoen.

LEICA: Den nye Leica X Vario inneholder mye umiskjennelig Leica-design.

Men mange hadde åpenbart ventet eller i hvert fall håpet på en innebygd søker, enten elektronisk eller en gjennomsiktssøker som på klassiske Leica M.

En del kritikere gir altså uttrykk for at de ikke er særlig fornøyd med at nye X Vario bare er en oppgradert X2. PC World Norge ga imidlertid X2 terningkast 5 i en testomtale i fjor høst.

Vår erfaring var at Leica X2 ga ganske mye av «Leica-følelsen» selv om kameraet er vesentlig rimeligere enn Leica M (som koster over 50 000 kroner bare for kamerahuset). Ut fra spesifikasjoner og bilder tror vi at Leica X Vario også vil innfri ønskene til Leica-venner i stor grad, selv om man naturligvis må betale vel mye for navnet og «Made in Germany»-etiketten – eller som Leica sier det selv: «100 % Made in Germany».

Les også: TEST: Leica X2 - kompakt for feinschmeckere

Bildebrikken er altså en CMOS-brikke i APS-C-format, i dette tilfellet med målene 23,6 x 15,8 mm, det samme som på Leica X2.

Oppløsningen er på 16,2 megapiksler netto, og i motsetning til X2 kan X Vario ta opp video, i 1080p-format med 30 bps.

I Norge har Leica X Vario fått en veiledende pris på 19 995 kroner, opplyser importøren, Bresson AS.

Andre tekniske data: Lysfølsomhetsomfang ISO 100-12500, fotoopptak i JPEG- og DNG-format, tre-tommers lcd-skjerm.

Kameraet veier 679 gram med batterier, mens X2 til sammenligning bare veier 345 gram.