Verdens første med 4K-video

Panasonic har lansert verdens første speilløse systemkamera som kan ta opp 4K-video.

Publisert Sist oppdatert

Lumix DMC-GH4 er det nye flaggskipet blant Panasonics speilløse systemkameraer basert på Micro FourThirds-standarden.

Kameraet vil fortsatt markedsføres som amatørkamera i entusiastklassen, men med 4K-video og nytt, avansert lydtilbehør ser det ut til at Panasonic har profesjonelle ambisjoner med kameraet inn mot det voksende videomarkedet.

GH4 byr på flere nyheter både på foto- og videosiden. For eksempel kan det ta opp stillbilder med en hastighet på opptil 12 bilder i sekundet. Da snakker vi om hastigheter på linje med de ledende pressefotograf-kameraene i 40.000-50.000-kronersklassen fra Nikon og Canon.

Produsentene av digitale speilreflekskameraer for pressefotograf-markedet har i utgangspunktet liten grunn til å frykte GH4. I mange og lange internett-debatter ser det ut til å være bred enighet om at det elektroniske søkersystemet og autofokussystemet i de speilløse systemkameraene ikke oppfyller hastighetskravene til for eksempel profesjonelle sportsfotografer.

Krassere konkurranse

Panasonic lover imidlertid at GH4 skal greie følgefokus med opptil sju bilder per sekund, så det kan hende at konkurransesituasjonen er i ferd med å endre seg.

På mange områder seiler de speilløse systemkameraene – det vil si kameraer med utskiftbar optikk, men uten optisk speilreflekssøker – opp som et seriøst alternativ for profesjonelle brukere, blant annet hos reiselivsfotografer som ønsker lettere og mer kompakt kamerautstyr. Disse målgruppene står sentralt som målgruppe for Lumix DMC-GH4, fremgår det av Panasonics pressemelding.

GH4 har mange likhetspunkter med forgjengeren GH3 og kan blant annet benytte det samme batterigrepet som er tilbehør til GH3.

PROFF-LYD: Den store klossen montert under det ellers kompakte kameraet kalles for YAGH-grensesnitt og byr på tilkobling for profesjonelt lydutstyr. (Foto: Panasonic)

Den nye modellen har en nyutviklet 16-megapikslers Digital Live MOS-sensor med rundt 50 prosent raskere signalavlesing sammenlignet med GH3.

Takket være dette skal videofotografer være kvitt et stort problem som mange sliter med når de bruker systemkamera til videoopptak. «Rolling shutter» er en ødeleggende effekt som kan oppstå når man panorerer kameraet og som fører til at videobildet blir forvrengt sideveis. Den raskere signalavlesingen i GH4 gjør at man unngår den rullende lukkereffekten ved bruk av elektronisk lukker, heter det i pressemeldingen.

Den økte hastigheten som kameraets nye fire-kjerners prosessor byr på, er også en forutsetning for at kameraet greier å håndtere videoopptak i 4K-oppløsning.

GH4 kan skyte 4K-video i Quad HD-oppløsning (3840 x 2160 piksler) med opptil 29,97 bilderuter per sekund eller – mer aktuelt for oss i Europa – samme oppløsning med 25 bilderuter per sekund. Kameraet byr også på en «Cinema 4K»-oppløsning på 4096 x 2160 piksler og 24 bilderuter per sekund. Alt med en bitrate på opptil 100 bps.

I tillegg støtter kameraet god, gammeldags Full HD, altså 1920 x 1080-pikslers oppløsning, med bitrate på opptil hele 200 bps.

Sony med 4K-bilder

Konkurrenten Sony kan også levere 4K fra ett av sine nye kameraer, Sony A7R, men her er det bare snakk om stillbilder, ikke video. Kameraet, som har en fullformatsensor på hele 36 megapiksler, kan konvertere bilder optimalisert for 4K-visning og spille dem av i oppløsning på åtte megapiksler på en 4K-kompatibel tv. Overføringen skjer via HDMI-kabel eller trådløst via wlan.

Kommer i april

Panasonic Lumix GH4 kommer i salg i Norge i slutten av april, og veiledende pris for kamerahuset er cirka 15.000 kroner, opplyser Panasonic til Computerworld.