TEST: Creative Vadoo HD - HD-video i lommeformat

Creative Vado HD er et lite og genialt lommekamera som lar deg filme i HD-oppløsning.

Publisert Sist oppdatert

Mens de fleste etter hvert har byttet ut den store, tunge bilderørs-tv-en med en tynn og smekker flatskjerm, er det få som har tatt steget opp til videokamera med HD-oppløsning. Det er HD-kameraer å få tak i, men de er fortsatt relativt dyre.

Vi har testet Creative Vado HD, et bittelite videokamera som lar deg filme med en oppløsning på 1 280 x 720 piksler, kjent som 720P. Selv om dette er den minste av de to HD-standardene, er den langt bedre enn vanlig standardoppløsning.

Er det en mobiltelefon?

Ved første øyekast minner det lille Creative-kameraet aller mest om en mobiltelefon, noe de fleste vi viste det til trodde det var. I det de forstod at det var et lite HD-kamera de holdt i hånden, kunne de ikke annet enn å bli imponert.

Størrelsen er Vado HDs største styrke. Kameraet er så lite og nett at det lett går ned i selv relativt trange bukselommer. Kameraet føles solid, og tåler litt uvøren behandling. Selve kameraet er laget av noe som minner om en blanding av plast og hard gummi. Skulle du føle for å beskytte det ytterligere, følger det med et trekk av silikon.

God bildekvalitet

Størrelsen er Vado HDs største styrke, og dets største svakhet. For mens kameraet er lett å ta med seg og lett å fiske opp av lommen, gjør størrelsen sitt til at optikken blir i minste laget.

Optikken byr på relativt kraftig vidvinkel, kombinert med god dybdeskarphet. Det er ingen optisk zoom.

Selv om optikken ikke er helt på topp, er ikke bildekvaliteten dårlig. Den kan imidlertid ikke måle seg med et skikkelig videokamera. Sett opp mot pris og størrelse, mener vi at bildet er svært bra. Bildet er skarpt og lysfølsomheten er meget god. Det går like bra å filme i dagslys som i lettere dempet belysning innendørs.

Resultatet er mer enn godt nok for visning på en pc-skjerm, men litt i svakeste laget ved visning på en stor flatskjerm.

Dette er uansett ikke et kamera som er ment å brukes til å lage spillefilmer eller til å forevige de viktige begivenhetene i livet. Dette er kameraet du alltid kan ha klart for å filme snutter på noen sekunder eller minutter, for så å laste opp til tjenester som Youtube eller Box.net. Til det er bildekvaliteten mer enn god nok.

 

Rett på nett

Vado HD er meget enkelt i bruk. Knappeutvalget er minimalt og funksjonene få. Det er bare å slå det på, peke i riktig retning og trykke på opptaksknappen. Enklere blir det ikke.

Creative Vado HD har åtte gigabyte lagringsplass og et oppladbart batteri. Til sammen skal dette være nok til rundt to timer med HD-opptak.

Ved siden av å gi plass til videoopptak, benyttes en liten del av lagringsplassen til programmet Vado Central.

Dette er et enkelt lite program som starter opp i det du kobler kameraet til pc-en, noe som gjøres ved hjelp av usb-pluggen under kameraet. Denne tilkoblingen tar seg også av lading av kameraet.

I dette enkle programmet får du oversikt over alle videoklippene på kameraet, samt muligheten til meget enkel redigering - begrenset til å kutte ned klippene noe. Når redigeringen er unnagjort kan du enkelt laste de ferdige klippene opp til Youtube, Photobucket eller Box.net, alt rett fra Vado Central. Enklere blir det ikke.

Klippene som lastes opp til Youtube kan vises i vanlig oppløsning eller i HD. Sistnevnte gir meget god bildekvalitet til Youtube å være.

Konklusjon

Creative Vado HD byr ikke på like god bildekvalitet som et skikkelig HD-videokamera. Så er det da heller ikke ment som en konkurrent til slike dyre kameraer.

Dette kameraet er ment som et enkelt, lite lommekamera du kan bruke når som helst, hvor som helst. Til den type bruk er det rett og slett genialt. Bildekvaliteten er det heller ikke noe å si på. Dette er et kamera vi bare må ha.

Se eksempelvideoer tatt med Vado HD her (velg HD i videobildet for best kvalitet).