TEST: Sony-video med stor brikke

Speilreflekskameraene utfordrer videokameraene med større bildesensor. Nå svarer videokamera-produsentene.

Publisert Sist oppdatert

I dette tilfellet er Sony både utfordrer og en av dem som blir utfordret.

Sony NEX-VG20E har både stor bildebrikke og utskiftbar optikk – og kan ta opp både video og stillbilder, sistnevnte til og med i RAW-format. Akkurat som et hvilket som helst moderne digitalt systemkamera, altså.

Bare med den forskjell at dette er bygd som et videokamera, ikke som et fotoapparat.

Man kommer ikke utenom at speilreflekskameraenes ergonomi – form og fasong, plassering av knapper, hjul, ratt, lcd-skjerm og søker – er designet med tanke på fotografering, ikke filming.

«Ekte» videokameraer med stor bildesensor er det ikke mange av i et prisleie som er tilgjengelig for vanlige videoentusiaster. Det gjør VG20E interessant.

Sony startet med dette videokamera-konseptet i 2010, med NEX-VG10. På NEX-VG20 er oppløsningen økt fra 14 til 16 megapiksler.

NEX – foto og video

Et stikkord ligger i navnet. Sony har en egen familie med kompakte, speilløse systemkameraer kalt NEX – se testomtale av NEX-7 her. NEX-VG20E har mye av den elektroniske innmaten som NEX-stillbildekameraene.

Men videokameraet har fått form og fasong som et semiprofesjonelt videokamera. Bildesensoren er i APS-C-størrelse. Ifølge Sony er dette nesten 20 ganger så stor sensor som i de fleste videokameraer.

Foruten videoentusiaster tipper vi Sony også har hatt semiprofesjonelle brukere i tankene. Vi kan godt se for oss dette videokameraet brukt av folk som er hyret inn for å lage video fra «events» – messer og konferanser, kanskje til og med til kommersiell produksjon av bryllupsvideoer.

Profesjonelt førsteinntrykk

Designen av NEX-VG20E gir umiddelbart inntrykk av at dette ikke er noe amatørprodukt. Kameraet er mye større enn amatør-videokameraer. Ikke minst bærehåndtaket på toppen er med på å gi det en profesjonell image, med stereo- og 5.1-surround-mikrofon i forkant. Det følger attpåtil med en langflosset sokk til å tre utenpå mikrofonen for å dempe vindstøyen. Amatører bruker ikke slikt.

Andre profesjonelle elementer er en vippbar elektronisk søker med gummimuffe som gjør at søkeren skjermes 100 prosent fra innfallende lys når du filmer i solskinn.

Testkameraet var levert med utskiftbart 11x zoomobjektiv. Du kan bruke objektiver med Sony E-fatning samt Sony/Minolta A-fatning, med adapter, og har tilgang til rundt 50 objektiver. Ypperlig.

Det er ekstra start/stopp-knapp foran på kameraet, kjekt hvis du filmer med kameraet lavt over bakken, holdt i bærehåndtaket.

Kameraet har også de fleste manuelle innstillingsmulighetene du måtte ønske. Og du kan ta høykvalitets stillbilder.

Vekten med det medleverte objektivet er cirka 1,3 kilo. Litt mye å bære på, men utrolig stødig sammenlignet med lette forbrukerkameraer.

Uproff betjening

Dessverre skjemmes proff-stilen av at mye av kamerabetjeningen og innstillingene må gjøres på den minst profesjonelle måten som finnes: via menysystemet på lcd-skjermen samt noen få knapper, de fleste bare tilgjengelig når lcd-skjermen er felt ut.

Dessuten er forholdet mellom menysystemet og «manuell-knappen» og velgerhjulet til tider forvirrende.

Konklusjon

Vi må derfor felle en litt blandet dom over Sony NEX-VG20E. Videokvaliteten er ypperlig, og du har et spennende utvalg videoformater å eksperimentere med – vi forelsket oss i 1080p, Cinema-effekt, 25 bilderuter i sekundet og stor blenderåpning/liten dybdeskarphet, som gjorde weekend-filmen til en Hollywood-praktfilm.

Men å måtte felle ut lcd-skjermen og rote med neglene i menyer på en liten berøringsfølsom skjerm for omtrent hver eneste endring i innstillingene var litt som å bli jagd tilbake til nybegynner-kameraenes verden.

Aksepterer man disse svakhetene, tror vi man likevel over tid vil bli veldig godt fornøyd med VG20E og videoene som man kan lage med dette kameraet.