Krevende å holde seg Adobe-ajour

Adobe Max / Los Angeles: - Program-abo er bra, men det er blitt mer utfordrende å holde seg oppdatert.

Publisert Sist oppdatert

Dette fremholdt den norske Adobe-instruktøren Hans Aamodt da han møtte PC World/Computerworld-/Macworld.no på Adobe Max-messen i Los Angeles.

Litt tidligere på dagen hadde Adobe lansert flere programnyheter og -oppgraderinger enn noen gang før.

Også nordmenn

På den store brukerkonferansen til Adobe her i Los Angeles, med nærmere 6000 deltakere, er det også en håndfull nordmenn blant deltakerne.

Det var nok flere norske Adobe-brukere som fikk være med i de årene Adobe kjørte separate Max-brukerkonferanser i Europa, noe det er slutt på nå.

Men en håndfull nordmenn får anledning til å delta på Adobe Max i USA, og den første nordmannen vi traff på Los Angeles Convention Center, var altså den Adobe-sertifiserte instruktøren Hans Aamodt.

I firmaet Qross Kurssenter, som holder til på Bryn i Oslo, er han instruktør med hovedansvaret for kurs innen Adobes webproduksjonsprodukter, hvilket først og fremst vil si webredigeringsprogrammet Adobe Dreamweaver.

Røttene til dette programmet finner man i programvaren hos det tidligere California-selskapet Macromedia, som Aamodt arbeidet med hos den daværende Macromedia-importøren i Norge allerede i første halvdel av 1990-årene.

I 2005 kjøpte Adobe opp Macromedia, og Dreamweaver er etter hvert blitt Adobes kjerneprogram innen tyngre webdesign og webutvikling, men med mange tilleggsprogrammer.

- Noe nytt hele tiden

I 2012 gikk Adobe over fra lisenssalg til abonnementsordninger på sine profesjonelle kreative programmer, kjent under paraplyen Adobe Creative Cloud.

Dette har ført til en kraftig opptrapping av utviklingstakten hos Adobe, som ifølge eget utsagn har lansert mer enn 1000 nyheter i sin kreative programvare siden Creative Cloud-konseptet ble innført.

Den forrige store oppdateringen av bildebehandlingsprogrammet Adobe Photoshop og en rekke andre CC-programmer skjedde for mindre enn fire måneder siden, i juni i år. Oppgraderingene og nylanseringene som fant sted i Los Angeles mandag, var kanskje de mest omfattende i Adobes historie.

- Med denne oppdateringstakten er det noe nytt å lære hele tiden. Det er en mye større utfordring å holde seg oppdatert nå enn den gang det gikk både 12 og 18 måneder mellom hver gang Adobe kom med sine oppdateringer, sier Hans Aamodt.

- Ikke minst er det viktig å følge med på utviklingen av Adobes webprodukter, for det er ikke minst der det skjer mye, sier han.

For fjerde gang

Dette er fjerde gang Hans Aamodt er på Adobe Max-konferansen i Los Angeles. Han sier han kunne ha ønsket at Adobe ville legge konferansen til andre steder enn Los Angeles av og til. For hans del stås Chicago høyt på ønskelisten.

Men det spørs om han får ønsket innfridd. Adobe har tross alt sitt hovedkvarter i San Jose i Silicon Valley, mellom Los Angeles og San Francisco, og det er nok enklere for Adobe å sende mange av sine eksperter og andre ansatte til Los Angeles like i «nabolaget» enn til steder som er mer spennende enn den lille skyskraperklyngen som utgjør Downtown Los Angeles.

Forstår abo-motstandere

På spørsmål om han har noen sympati med dem som fortsatt protesterer høylytt mot Adobes overgang til abonnementssalg på sin kreative programvare, svarer Hans Aamodt at han har forståelse for dem som ønsker å få tilbake til lisensmodellen, der man kunne bruke programmet man hadde kjøpt for resten av livet, om man ville.

- Men hvis man velger å være med på oppgraderingene hele tiden, er abonnement både bedre og mer prisgunstig, fastslår Aamodt, som nå også abonnerer på flere programvareprodukter og -tjenester fra andre leverandører enn bare Adobe.