FARVEL? Note 7 kan i verste fall tilbakekalles igjen på grunn av nye branntilløp. Imens forbereder Samsung vårens premiumsatsing. Foto: Marty Williams

Galaxy S8 skyves fram mens Note 7 stoppes?

Samsung må håndtere nye branntilfeller for prestisjemodell, endre lanseringsplaner og takle rettssaker.

Ifølge flere nettsteder har Samsung bremset Note 7-produksjonen etter at det har kommet rapporter om at selv nye modeller med brannsikre batterier har tatt fyr. I et tilfelle skal det ha ført til at et helt fly ble evakuert. Dette kan i verste fall bety en ny tilbakekalling av høstens premiummodell fra Samsung.

S8 skal overdøve Note 7-støy

Samtidig begynner lekkasjene om neste hovedmodell Galaxy S8 å bli hyppigere. Om dette er en bevisst lekkasje som en del av forhåndsmarkedsføringen som er så populær blant elektronikkgigantene er uvisst. Men det kan tyde på at S8 vil bli lansert tidligere på året 2017 enn det Samsung hadde opprinnelig planlagt.

Dette vil selvsagt avveies mot å unngå å forhaste seg. En mulig årsak til kvalitetsproblemene med Note 7 kan ha vært at Samsung kuttet svinger for å få til en så tidlig lansering som mulig og en lang salgssesong utover høsten.

Men Samsung må også raskest mulig demonstrere at de kan levere en ny premiummodell uten kvalitetsproblemer for å legge Note 7-flausene bak seg.

Blant ryktene er helt ny skjermoppløsning og skjermdesign. Det siste skal innebære at den buete skjermen blir over det hele, også topp og bunn av telefonen. Hjem-knappen forsvinner som fysisk knapp, og fingeravtrykkskanner og irisskanner blir integrert i selve skjermen.

En oppløsning på hele 2160x3840 i en Amoled-skjerm vil sikkert også friste. Siste variant av Exynos 8895-prosessor bør kunne levere nok yteevne. Grafikken fra en 8895 skal være 40 prosent bedre enn Snapdragon 830-prosessoren som er vanlig i årets toppmodeller. En forbedret tetting skal heve mobilen til IP68-vann- og støvtettstandard.

Modellen vil ha en form to-objektivløsning for kamera, inspirert av blant annet LG som kom med dette i fjor. Om det betyr to separate objektiver, eller en type internt vekslemekanisme er ikke avgjort.

Det er også mulig at en digital assistent basert på egen, oppkjøpt teknologi vil få sin debut i S8 i stedet for det mange ventet kom til å bli Google-alternativet Assistance.

Gode kvartalstall

Storsalg av S7-modellene i år sendte både Samsung og smarttelefonmarked oppover, og bidrar til at Samsung til tross for Note 7-tilbakekallet rapporterer om gode resultattall for tredje kvartal – hele 57 milliarder kroner (7,8 billioner won), opp fra 54 milliarder (7,4 billioner won) samme kvartal i fjor.

Anslaget for hvor mye Note 7 tilbakekallet koster Samsung er foreløpig vurdert til mellom åtte og 40 milliarder kroner.

I en kommentar skriver amerikanske PC World at de vurderer å trekke kjøpsanbefalingen for Note 7, basert på en test der de konkluderte med at modellen var den beste smartmobilen i handelen i høst. Lakonisk konkluderer magasinet at dersom ikke koreanerne får ut fingeren og forklarer hva som er galt med prestisjemodellen, så får folk snøre igjen pengesekken og vente på neste premiummodell fra Samsung.

Storm fra alle kanter

Det er neppe kjedelig hos den koreanske giganten om dagen. I tillegg til alt annet, har en nordamerikansk domstol avgjort en ankesak der Apple krever 120 millioner dollar for det Cupertino-selskapet hevder er plagiat av unik teknologi. Opphavet til saken ligger med andre ord noen år tilbake i tid.

Saken kom etter en anke fra Apple etter at de hadde tapt i samme sak i februar i fjor. Samsung avviser flertallsavgjørelsen i retten, og vurderer å anke saken inn for en høyere rettsinstans basert på mindretallets vurdering.