HOLD FAST! Hvis du mister denne kan du få høyt blodtrykk og økt puls. Ja, skal vi tro forskerne, da.

Lider du av telefonseparasjonsangst?

Forskere fra Missouri har avslørt: Folk løser oppgaver dårligere når de er borte fra sin elskede telefon.

Joda, folk er idioter. Og media er idioter også, tenker vel du, etter å ha lest denne overskriften. 

Vel, jeg skal ikke nekte på det. Men likevel, det er forskning i bunnen her, altså, bare heng med:

Forskere ved Universitetet i Missouri har funnet ut at separasjon fra mobiltelefonen kan få negative fysiske og mentale konsekvenser på Iphone-brukere. 

Effekten skal være såpass tydelig at forskerne anbefaler at Iphone-brukere har telefonen med seg når de skal gå på møter, eller ta tester som krever en viss konsentrasjon.

- Våre funn tyder på at Iphone-separasjon kan gi negativ påvirkning på mentale oppgaver, sier Russel Clayton, en doktorgradsstudent ved universitetets institutt for journalistikk som er sjef for forskningen. Han uttaler dette til Computerworlds søstertidsskrift Network World.

Forskningsrapporten heter The Extended iSelf: The Impact of Iphone Separation on Cognition, Emotion and Physiology. Du kan finne et lite utdrag bak linken.

Uansett. Clayton og hans forskningskolleger har undersøkt hvordan Iphone-brukere skårte i et spill hvor man skulle finne ord. Resultatene viser at både hjerterytme og blodtrykk økte når de var borte fra telefonene sine, og at resultatene ble dårligere. 

- Oppsiktsvekkende, skriver forsker James Roberts. Han har en doktorgrad på Hankamer school of business.  "Avhengighet av dette tilsynelatende uunnværlige stykke teknologi blir en stadig mer reell mulighet", sier han.

--

PS: Som alltid når det gjelder forskningsstoff: Dette er bare én undersøkelse. Kanskje andre studier seinere vil vise at dette bare er sludder og vås? Ikke veit jeg. Men litt gøy var det. 

PS2: Er det vondt å legge fra seg telefonen? Da er det kanskje på tide å vurdere smartklokke i stedet, for eksempel en Apple Watch (alt du trenger å vite kan du lese her), eller kanskje en fra Firefox?

PS3: Hvis du synes en smarttelefon er for stor, derimot, kan du jo vurdere å gå for en komplett pc som minnepinne i stedet?

PS4: Men hvis du ikke finner smarttelefonen din, kanskje den har havnet der det havner tusenvis hvert eneste år?