MINNEPINNE-PC: Intel Compute Stick fås snart kjøpt i butikken. (Foto: Intel)

Intel-pc på minnepinne snart i salg

Compute Stick kommer i mars, lover Intel. Kan den brukes til noe fornuftig?

Minnepinne-pc-en som Intel lanserte i november i fjor, vil komme i salg i mars i år.

Dette kunngjorde Intel på CES-messen i Las Vegas.

Minnepinnen har HDMI-kontakt og skal i prinsippet kunne omgjøre enhver tv- eller pc-skjerm til en fullverdig pc, så sant den har HDMI-kontakt.

Man må riktignok ha med seg tastatur og mus for å få gjort noe fornuftig med minnepinne-pc-en.

Atom-prosessor

Inne i minnepinnen befinner det seg en fullverdig Intel Atom-prosessor av typen Z3735F. Dette er en prosessor som Intel lanserte i januar i fjor og som er bygd på 22 nanometer-teknologi.

Prosessoren har fire kjerner og en basis-klokkefrekvens på 1,33 MHz.

Intel Compute Stick kommer med to gigabyte internminne og 32 gigabyte lagringsplass, som er tilstrekkelig for å kjøre Windows og programvare som ikke er altfor kravstor med hensyn til minne og lagringsplass.

Minnepinne-pc-en har imidlertid kortplass for MicroSD-kort, så det skal være kurant å utvide pc-en med mer lagringsplass.

Windows 8.1 er forhåndsinstallert på Compute Stick.

Også for Linux

Intel vil også levere en enklere og billigere versjon for Linux-brukere. Linux-utgaven av Compute Stick har bare én gigabyte internminne og åtte gigabyte lagringsplass.

Norske priser er ikke kjent ennå, men i USA er prisen kunngjort til 149 dollar (cirka 1135 kroner) for modellen med Windows with Bing, som er gratisversjonen av Windows 8.1.

Linux-versjonen vil koste 89 dollar (cirka 680 kroner).

Netflix og Facebook

Hva kan minnepinne-pc-en brukes til? Er det bare leketøy for folk på farten?

Intel selv svarer at Compute Stick kan benyttes både av forbrukere og folk som trenger tilgang til pc i jobbsammenheng.

Forbrukere kan bruke Compute Stick til enklere produktivitetsprogrammer, på sosiale medier og til surfing på internett, fremholder Intel.

Også strømmende video som Netflix og en del spill kan godt betjenes via Compute Stick, ifølge Intel.

Tynn klient for bedriftsbrukere

Men Intel mener at Compute Stick også er noe som forretningsfolk og bedriftsbrukere av pc-er godt kan putte i lommen før de begir seg ut på jobbreise.

Små og mellomstore bedrifter kan godt bruke minnepinne-pc-en som tynn klient mot bedriften, ifølge Intel, som beskriver Compute Stick som en ultraportabel pc-løsning som er veldig enkel å bruke med Windows Remote Desktop når man er på farten.

Da gjenstår det å se om tv-ene på hotellrommene i større grad enn i dag vil bli utstyrt med tilgjengelige HDMI-kontakter.

Intel Compute Stick er for ordens skyld ikke den første minnepinne-pc-en på markedet. Både Google og Amazon har vist løsninger med en formfaktor tilpasset HDMI, og Dell har sin Wyse Cloud Connect-løsning som kan forvandle en tv eller skjerm til en pc, en spillmaskin eller en medieavspiller.