SKYLAGRING: Apple tilbyr svenskene billigere lagringsplass i iCloud enn det norske brukere må betale.

iCloud dobles til to terabyte

Apple har utvidet maks lagringsplass i iCloud til to terabyte. Men det er ingen kvantumsrabatt på prisen.

Spekulasjonene går nå om økningen i tilgjengelig lagringsplass i Apples skytjeneste kan ha sammenheng med den forestående lansering av neste iPhone-modell.

Mer lagringsplass for ny iPhone?

Resonnementet er at den tidligere maksgrensen på én terabyte er nøyaktig åtte ganger så stor som den maksimale lagringsplassen i dagens iPhone-modeller, der maks lagringsplass er 128 GB. Regnestykket blir da slik: 1024/128=8.

Hvis ryktene om at neste iPhone kan bestilles med dobbelt så mye lagringsplass som dagens modeller, altså 256 gigabyte, vil det fortsatt være mulig å lagre åtte ganger så mye i iCloud: 2048/256=8.

Det er nettstedet 9TO5Mac som presenterer dette matematiske resonnementet, med begrunnelsen om at dette kanskje gjør det mer sannsynlig som ryktene sier, altså at Apple vil øke maks-lagringsplassen i neste iPhone til 256 GB.

Skribenten er imidlertid klar på at resonnementet har noen svakheter, som for eksempel at Apple allerede har hatt flere iPad-er på markedet med 256 GB lagringsplass.

Så man bør nok ikke ta det så veldig alvorlig.

Prisene

Det som derimot er et uomtvistelig faktum, er prisen.

Her til lands vil abonnement på to terabyte iCloud-plass koste 199 kroner i måneden. Det er altså ingen kvantumsrabatt å hente her. Dagens én-terabyte-pakke koster 99 kroner i måneden, nå som før.

De øvrige alternativene er 5 GB gratis, 50 GB for 10 kroner i måneden og 200 GB for 29 kroner i måneden.

Svenskene slipper for øvrig billigere unna enn nordmennene. Ifølge svenske Macworld er prisen for to terabyte iCloud 179 kroner i måneden, noe som med dagens kronekurs tilsier i underkant av 175 norske kroner.

Flere av Mac-nettstedene rundt omkring har fått leserdebatter der flere påpeker at Apples priser for skylagringsplass er høye sammenlignet med blant annet hos Google og Amazon.

Hos Apple slipper man imidlertid nedskalering av fotografier som lagres i skyen, forutsett at man stiller inn oppsettet riktig, påpekes det.

En annen klage i disse debattene er at det fortsatt er for dårlige muligheter hos Apple til deling, samhandling og felles bruk av iCloud-lagringsplassen for eksempel i en familie.