FÅ KVINNER: 3499 søkere valgt informasjonsteknologi som førstevalg. De fleste av disse er menn. (Arkivfoto)
FÅ KVINNER: 3499 søkere valgt informasjonsteknologi som førstevalg. De fleste av disse er menn. (Arkivfoto)

Flere velger informatikkfag

Årest tall fra Samordna opptak viser en økning på 17,7 prosent. 

Publisert Sist oppdatert

– Det er bra. Det gleder meg!

 Heidi Arnesen Austlid i Ikt-Norge, nærmest jubler når hun får høre årets søkertall. 

Så langt i år har over 93.000 personer fått tilbud om studieplass via Samordna Opptak. Av disse hadde 3499 søkere valgt informasjonsteknologi som førstevalg.

I fjor var det 2976 personer som ønsket seg et utdanningsområde innen informasjonsteknologi. Årets søkertall tilsvarer derfor en økning på 17,7 prosent fra året før.

Jevn økning

– Hvis vi tar utgangspunkt i bachelor-studier, så har det vært en jevn økning over mange år, forteller Knut Liestøl, som er instituttleder ved Institutt for informatikk (Ifi). 

Liestøl forteller at det har vært en god periode de siste fem årene, men han tar i betraktning at det ikke startet på et alt for godt nivå. 

Godt arbeidsmarked

Instituttlederen synes det er vanskelig å svare konkret på hva som kan være årsaken til den økende søkermassen, men han tror at nervøsiteten rundt jobbutviklingen generelt kan være en begrunnelse. 

– Informatikk er et sikkert sted når det gjelder arbeid, arbeidsmarkedet er godt. Det er veldig godt, påpeker han.

Liestøl tror også at den økende interessen kan komme av et bredere syn på fagfeltet. 

– Det er ikke bare er for nerder, man arbeider også med mennesker og det å forstå brukerbehovet.

Dette er Austlid enig i.

– Ikt-næringen har fått et bedre image. Det er ikke bare nerder og cola-flasker, det er alle mulige slags folk og et godt mangfold. Vi har fått nye rockestjerner, sier hun.

Rekordstor søkning

Også i Trondheim er de fornøyd med årets søkertall. I april kunne Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) melde om at teknologiområdet har stabilt gode tall.

I fjor var det til sammen 4433 søkere til fag som datateknologi, elektronisk systemdesign og innovasjon, kommunikasjonsteknologi, og ingeniørvitenskap og ikt. I år var det en liten økning, der 4486 personer søkte seg til de samme fagene. 

Kvinnelige søkere

I fjor var det via Samordna opptak 500 kvinnelige søkere til utdanningsområdet informasjonsteknologi. I år var det 609. Det vil si en liten økning fra 16,8 prosent kvinnelige søkere i 2014 til 17,4 i år.

– Dessverre ser vi ingen stor økning der. Det har variert litt, men grovt sett har søkertallet ligget på det samme over en lang tid, forteller Liestøl. 

Til sammenligning er det 58,8 prosent kvinner i det samordna opptaket totalt, 74648 per suppleringsopptaket 2015, ifølge tall fra Samordna opptak.

– Jeg tror det handler om at imaget henger igjen. Norge er et av landene i verden som er mest kjønnsbasert. Vi har ikke vært flinke nok til å vise jenter mulighetspotensialet, og at det handler om mennesker og samhandling, sier Austlid. 

Hun skulle ønske at flere jenter ville søke seg til it-relaterte fag, men er likevel fornøyd med årets høye søkertall. 

– Jeg tror det grunner i en samlet ikt-næring som klarer vise seg frem i bredere format, sier hun.