NYHETER:

BEDRE: – Det har vært et mål å heie på ulike aktører som tør å utfordre status quo og det er ingen tvil om at norske toppledere har blitt langt flinkere på innovasjonsfronten de siste årene, sier juryleder og InnoMag-redaktør Truls Berg. (Skjermdump av InnoMag)

Norges mest innovative selskap kåret

I samarbeid med Computerworld presenterer InnoMag for tiende gang oversikten over de 25 mest innovative selskapene i Norge. Vinneren er Lærdal Medical.

Publisert Sist oppdatert

– Vi mener at dette er Norges desidert mest omfattende oversikt over hvem som faktisk er innovative i motsetning til de som kun nøyer seg med å prate om innovasjon, sier ansvarlig redaktør Truls Berg i InnoMag, som også har ledet juryen.

Listen er hentet fra en faglig tung jury som har tatt utgangspunkt i forslag fra InnoMags lesere. Etter en grundig evaluering har de endt opp med en liste over hvilke 25 virksomheter i Norge de mener er landets mest innovative.

– Blant årets mest innovative finner vi både gamle travere og nye norske vekstvirksomheter. På listen finnes også to viktige innovative offentlige aktører, og helt til topps klatret i år Lærdal Medical som i over 60 år har hjulpet verden med innovative løsninger innen gjenopplivning, både for lekfolk og profesjonelle førstehjelpere, skriver InnoMag-redaktøren i en pressemelding.

Tidligere Europa-vinner

Vinneren av prisen for sju år siden, Aker Biomarine og som året etter ble kåret til Europas mest innovative virksomhet er i år som i fjor å finne på en knallsterk annenplass. Dette vitner om en imponerende kontinuitet når det gjelder den vanskelige kunsten å innovere.

De 25 beste:

1. Lærdal Medical

2. Aker BioMarine

3. Ferd

4. Brønnøysundregistrene

5. Jets Vacuum

6. Tomra

7. Pixii

8. Consigli

8. X-1 Technologies

10. Skatteetaten

10. Posten Bring

12. ODA

13. Tibber

14. Torghatten AS

15. Autostore

16. Gelato

17. Itera ASA

18. Amesto

19. Hyke

20. DNB

21. Q-meieriene

22. Remarkable

23. Yara

24. Zaptec

25. Jotun

Ferd Holding tar den siste pallplassen med sitt innovative sosiale samfunnsengasjement.

Prisen vil bli delt ut av statsminister Jonas Gahr Støre og professor Robert Wolcott som leder The World Innovation Network på Innovasjonsdagen 2024 konferansen på EpiCenter i Oslo den 4. september.

Listen inneholder i år flere overraskelser, for eksempel at Brønnøysundregistrene havner på en knallsterk fjerdeplass.

Dessuten er tidligere innovative fyrtårn som DNV og Telenor ikke lenger er å finne blant landets 25 mest innovative virksomheter.

Flere nye

Nye sterke navn blant de ti fremste er Jets Vacuum fra Hareid utenfor Ålesund med sin innovative teknologi for vakuumsanitærsystem. Selskapet Pixii, som gjør verden grønnere med sine energilagringssystemer er også med. Det samme gjelder PropTech-aktøren Consigli med sin AI-løsning, samt X-1 Technologies fra Moss

– Consigli er i gang med å lage noen av verdens kuleste roboter, sier Berg.

– Fjorårets vinner, Tomra ASA fortsetter å imponere juryen med sine initiativ for å løse noen av de største problemene i verden innen ressurshåndtering. De er i år å finne på 6. plass, sier Berg.

Han viser også til at juryen har hatt en vanskelig oppgave og oppfatter at det skjer mye positiv innovasjon i de fleste bransjer og sektorer.

– Det har vært et mål å heie på ulike aktører som tør å utfordre status quo og det er ingen tvil om at norske toppledere har blitt langt flinkere på innovasjonsfronten de siste årene, sier Berg.

Tung jury

Blant selskapene som juryen har latt seg imponere av, finnes innovative aktører som Tibber, Torghatten, Gelato og Hyke som alle «tør å gå nye veier på svært forskjellige områder». I tillegg er store solide norske selskaper som Posten Bring, Yara og Jotun fortsatt inne på listen.

Som juryleder har Truls Berg foretatt utvelgelsen av innovasjonskandidater med god hjelp av de leserne av InnoMag, som nominerte kandidater våren 23.

Med i juryen i år var Ingvild Myhre, leder av Nasjonalt Innovasjonsråd, klimapsykolog Ragnhild Nilsen, NHHs innovasjonsprofessor Tor W. Andreassen, Standard Norges direktør for energi, bærekraft og teknologi, Åse Lunde, tidligere finansminister Jan Tore Sanner, NTNUs professor emeritus Arne Krokan,

Computerworlds redaktør Anders Løvøy og svenskenes globale innovasjonsprofessor og tidligere Brain of the Year i TIME Magazine, Leif Edvinsson.

– Vi understreker at listen bare omhandler norske virksomheter, men felles for alle på listen er at de er i verdensklasse når det gjelder å jobbe aktivt med innovasjon, sier juryleder Truls Berg.

– La meg også benytte anledningen til å gratulere Laerdal Medical AS med seieren og styreleder Tore Lærdal og CEO Alf Christian Dybdahl og deres team med årets imponerende 1. plass og de øvrige 24 med formidabel innsats, avslutter han.