MOBILEN PÅ HYLLA: Denne enkle oppfinnelsen gir elevene fokuset tilbake, reduserer forstyrrelse i undervisningen og kan føre til bedre karakterer og sosialt miljø i klassen. (Foto: Telefonrammen.dk)
MOBILEN PÅ HYLLA: Denne enkle oppfinnelsen gir elevene fokuset tilbake, reduserer forstyrrelse i undervisningen og kan føre til bedre karakterer og sosialt miljø i klassen. (Foto: Telefonrammen.dk)

Må legge fra seg mobilen

Elevene ved Himmelev videregående skole i Danmark får bedre karakterer uten mobil-distraksjon.

Lærer Alexander Strand ved Himmelev videregående skole like utenfor Roskilde i Danmark så seg lei av elevenes fokus på mobilskjermen.

Han tok grep, og utviklet en spesiell hylle der elevene legger fra seg telefonene sine i timen.

- Jeg nådde et punkt der telefonene forstyrret undervisningen for mye. Da det ikke fantes noen løsning på problemet fra før, måtte jeg finne på noe selv, sier Strand til Computerworld Danmark.

Nekt registreres som fravær

Skolen kartla elevenes mobilbruk i en egen undersøkelse på Facebook. Den viste at elevene kan motta så mange som 100 meldinger via forskjellige digitale plattformer hver eneste klassetime.

- Det er det ingen som kan håndtere og samtidig lære fag, sier læreren, som underviser i engelsk og historie.

Strand satte i gang sitt eget eksperiment, utviklet en mobilhylle der hver elev har en egen plass markert med navn. Han ba elevene legge fra seg mobilene mens det var undervisning. Det var noen som ikke var spesielt gira til å gi opp mobilen i begynnelsen, men Strand forklarte tydelig hva hensikten var. Det hjalp.

Elever som ikke legger fra seg mobilen i hylla får dessuten registrert som ikke tilstede, noe læreren selv kaller en "litt hard sanksjon".

Får bedre karakterer

Etter endt skoleår ble klassen med mobilhylle evaluert, og resultatet må sies å være svært godt. For av de tre klassene på dette trinnet ved den videregående skolen, så fikk klasen med mobilholder 0,8 og 1,1 poeng høyere karakterer enn de to andre. 

I tillegg var det sosiale miljøet bedre i den mobil-løse klassen enn i de to andre. 

Selv om ett enkelt skoleår er for kort tid til å bekrefte sammenhengen mellom mobil-frie skoletimer og karakterhopp, er det ingen tvil om at mobilen stjeler elevens fokus og forstyrrer undervisningen, mener Strand.

- Det er et enkelt spørsmål om oppmerksomhet.

- Begrunnelsen for å gå i gang var å gi oppmerksomheten tilbake til faget, og vekk fra telefonen. Det har vi lykkes med, sier Strand.

Settes i produksjon

Den enkle oppfinnelsen skal nå settes i produksjon, etter at kollegaer ved denne og andre skoler i Danmark fikk nys om eksperimentet - og ikke minst resultatene.

Foreløpig har Strand solgt over 800 mobilhyller til over 70 skoler i landet. Hylla koster mellom 200 og 250 danske kroner pr. stykk.

Norske lærere som er lei elevenes mobilbruk i timen kan ta en kikk på Telefonrammen.dk