PRISVINNERE: Fra venstre prorektor Åse Gornitzka, Dag Wisland, Tor Sverre Lande og rektor Svein Stølen ved utdelingen 2.september. (Foto: Jarli & Jordan/UiO)

UiO deler ut innovasjonsprisen

Vinnere med teknologibakgrunn.

Publisert Sist oppdatert

Dag Trygve Eckhoff Wisland og Tor Sverre Lande tildeles innovasjonsprisen for forskningsdrevet innovasjon over lang tid, med resultater som har høstet internasjonal anerkjennelse både forskningsmessig og kommersielt.

Innovasjonsprisen

Prisen har som formål å gi anerkjennelse og stimulere til forskningsbasert innovasjon og entreprenørskap. Prisen tildeles på bakgrunn av ideer som har framkommet ved UiO og kommet til anvendelse i samfunnet, gjerne i samarbeid med eksterne partnere.

Wisland og Landes innovasjonsbidrag har bakgrunn i ideer som har oppstått fra deres forskningssamarbeid og virke ved UiO. Ideene er blant annet tatt i bruk gjennom etablering av teknologiselskapet Novelda AS, i dag anerkjent som den ledende aktøren globalt innenfor utvikling av UWB-radarsensorer. Selskapets sensorprodukter finnes i flere sluttprodukter i markedet, som pustmålere og babymonitorer.

– Det er nok helt klart at, dersom UiO ønsker å være relevant i fremtiden, er det viktig å støtte og utvide forskning innenfor mikroelektronikk. Det er umiddelbart behov for slik kompetanse i norsk industri, sier professor Tor Sverre Lande til Uniform i forbindelse med prisen.

Prisvinnerne har også vært sentrale i utviklingen av internasjonale (IEEE) standarder for UWB radioteknologi, og er bidragsytere til utviklingen av neste IEEE-standard for UWB sammen med globale aktører som Apple, Meta, Google og Huawei.