RYKKER NED: Etter 20 år som standardnettleser i Windows rykker Internet Explorer ned til en tilværelse som nettleser først og fremst for større bedrifter. Folk flest inviteres over til Project Spartan. (Foto: flickr/Javier Aroche)

Hva skal Spartan egentlig hete?

Spartan er bare kodenavnet på den nye nettleseren i Windows 10. Hva synes du den bør hete? Kom med forslag i vårt kommentarfelt.

Microsoft har bekreftet at den nye standard-nettleseren i Windows 10 ikke vil hete Internet Explorer.

Det betyr slutten på en 20 år gammel epoke med Internet Explorer som standardnettleser i Windows.

Internet Explorer kom som en del av Windows 95 i – ja, du gjettet riktig – 1995. Skal vi være presise, var lanseringsdatoen 16. august 1995, så det gjenstår fortsatt noen måneder til 20-årsjubileet.

Gullalderen

Internet Explorer ble etter hvert veldig populær. Gullalderen var årene 2002-2003, da Internet Explorer hadde en markedsandel på rundt 95 prosent, ifølge Wikipedia.

Senere har markedsandelen falt, blant annet som følge av konkurransen fra Mozilla Firefox, lansert i 2004, og Google Chrome fra 2008. I tillegg kjøres nettlesere i dag på flere andre plattformer der det ikke finnes noen Internet Explorer-versjon. Ikke bare på Linux og OS X, men også på mobilplattformer som Android og iOS.

Når Windows 10 kommer på markedet i ferdig utgave i løpet av året, vil også gode, gamle Internet Explorer følge med på lasset. Men den er først og fremst myntet på større bedrifter og organisasjoner som har utarbeidet egne systemer og løsninger der Internet Explorer inngår som en komponent i løsningen. Microsoft føler seg forpliktet til å beholde Internet Explorer av hensyn til disse kundene.

Enklere og mer moderne

For alle oss andre er det en ny og forhåpentlig både enklere og mer moderne nettleser som gjelder, og som altså går under kodenavnet Project Spartan.

Men nettleseren kommer ikke til å hete Spartan når Windows 10 kommer på markedet. Og den vil altså heller ikke hete Internett Explorer eller IE.

– Vi er akkurat nå i ferd med å vurdere hva den nye merkevaren, eller det nye navnet, på nettleseren vår skal være i Windows 10, sa Chris Capossela, Microsofts markedssjef, på selskapets Convergence-konferanse.

Folk som har kjennskap til Microsofts planer, tror ikke det endelige navnet på Project Spartan vil bli kunngjort før tidligst i mai, trolig på Ignite-konferansen i Chicago 4.-8. mai.

Microsoft er sterk merkevare

Ifølge Computerworld USA kommer dessuten ordet "Microsoft" til å inngå i produktnavnet på den nye nettleseren. Microsoft har innsett at merkenavnet på bedriften, altså Microsoft, er enda sterkere enn merkenavnet på de forskjellige Microsoft-produktene, som Office, Exchange og SharePoint.

– Vi har lang tradisjon i å favorisere våre produktmerkenavn mer enn vårt firmamerkenavn, sa Capossela. – Men ting endrer seg. Vi vet at forbrukerne nå i stadig større grad velger seg et økosystem. De kjøper én enhet om gangen, men i det øyeblikket de har kjøpt seg en enhet, blir de dratt inn i Apples økosystem eller Android-økosystemet eller i et Windows- eller Microsoft økosystem.

MERKEVARENAVN: Microsoft-navnet står sterkt. (Foto: Microsoft)

Og undersøkelser viser at "Microsoft" er det sterkeste merkenavnet, ifølge Capossela: – Merkenavnet er utrolig sterkt. Selv om både Windows og Office er sterke merkenavn, er Microsoft det sterkeste vi har, sa han og fortalte om et forsøk som var gjort blant britiske forbrukere for å teste styrken i merkenavnene.

Betaversjonen av Windows 10, Windows 10 Technical Preview, skal snart oppdateres, men Microsoft har ikke sagt noe om den første utgaven av Spartan kommer til å være med foreløpig.