NY TOPP I BY'N: Samsung Note 7 skal supplere S7-modellene i forsvaret av topplasseringen i mobilmarkedet. Foto: Samsung

Høstpremiumjakta har startet

Samsung lanserer den pennbaserte smarttelefonen Note 7 for å holde unna gjennom høsten.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke akkurat den største overraskelsen at Samsung ville lansere en ny Note, at den ville hete Note 7 og hoppe over nummer 6 i tallrekka, eller at den ville komme tidlig i august.

Men mye mer står på spill nå enn da ryktene startet å gå på forsommeren.

Den nye premium-modellen skal supplere S7/S7Edge-smarttelefonene og forsvare posisjonen Samsung har tatt med vårens store salgssuksess. S7-modellene har solgt så bra at den sendte resultatene i Samsung-konsernet opp til det beste resultatet på flere år i andre kvartal.

Vekstmarkedet

Og når smarttelefonmarkedet endelig snudde og tok seg opp igjen i andre kvartal, så var det Samsung som ledet denne veksten. I andre kvartal solgte de ikke bare S7-modeller i et bankende kjør, men også mellommarkedstelefonene solgte bra. Det sementerte topplasseringen til Samsung, som de har hatt i fem år etter at de tok den fra Nokia. De er dobbelt så store som andreplassen på lista.

Så nå er kandidaten som skal forsvare posisjonen på toppen og formodentlig også selge mer på plass.

Samsung har lagt inn noen særpregete funksjoner ut over en ny digitalpenn med tilhørende programvare i Note 7. For eksempel er det en egne iris-skanner basert på infrarød-kamera for sikker innlogging.

I tillegg er det en fingeravtrykkskanner. Samsung hevder at den biometriske informasjonen lagres kryptert i et spesielt, sikkert område i selve telefonen.

Den nye digitalpennen skal kunne ta notater uten at telefonen låses opp, som en annen digital Post-It-blokk i lomma. Forskjellen er at dette også skal kunne skje under vann, der ingen Post-It-blokk går uten å ta varig merke av det.

HDR-video og lagerplass i mengder

Samsung Galaxy Note 7 er en smartmobil med 5,7-tommers Super Amoled-skjerm med buet kant på to sider. Prosessoren er en Samsung Exynos 8 Octacore Quad 2,3+Quad 1,6 Gigahertz-prosessor. Jobbeminne er 4 gigabyte, internminne er 64 gigabyte og dette kan utvides til 256 med MicroSD-minnekort.  

Skjermen støtter avspilling av video i HDR med sin maksoppløsning på 2560x1440 punkter. Punkttettheten er 518 ppi.

Kameraet er en 12 megapiksel sak med objektiv med en lysstyrke på 1,7. Samme lysstyrke på frontkamera, men der er oppløsningen 5 megapiksler. Dette er samme kamera-oppsett som i S7, og for den profesjonelle brukeren er det ikke bare en fordel at lommekamera er helt ute. Den lysstyrken gjør at skanning av dokumenter, kvitteringer og visittkort faktisk gjør jobblivet enklere. Sjølvis til LinkedIn-profilen er en ren bonus.

Android-versjonen er 64-bit-versjonen av Android 6. Det sies ikke noe om hva som skjer når Android 7 Nougat lanseres i løpet av kort tid, men Samsung er vanligvis flink til å oppgradere kremmodellene med ny programvare.

Har det meste

Pluggen er en heldigvis en USB-C-port, men Samsung leverer en adapter til micro-USB2 som er vanlig i skikkelige telefoner fram til i dag. I tillegg er det ekte NFC og Blutetooth 4 og støtte for trådløs lagring etter WPC eller PMA-standardene. Batteriet har en kapasitet 3.500 milliamperetimer. Wlan 802.11 fra a til ac, og posisjonsstøtte med GPS, Glonass og Beidou. Den 169 gram tunge 7,9 millimeter tjukke telefonen er vannsikker etter IP68-standarden. Den har sju sensorer.

Den opprinnelige Noten var smartmobilen som startet det store trendskiftet til at en normal smartmobil nå har en skjerm på rundt 5,5 tommer. I dag er alt under 5 tommer små telefoner.

Samsung Norge melder at salget starter 2. september i Norge. Forhåndssalget starter 16. august. Startprisen blir 8490 kroner uten abonnement, og den kommer i tre fargekombinasjoner.

Det er ventet at LG lanserer sin høstkandidat snart. I tillegg er Apple under press for å levere en ny modell av deres smarttelefon som kan snu det sterke fallet i salget som har vart gjennom to kvartal. Hovedkonkurrenten til Apple er ikke lenger Samsung, men Huawei, som ikke legger skjul på at de vil ta over andreplassen i mobilmarkedet.