HELE LANDET: Selv er Thomas Barth knyttet til Sopra Steria sitt Oslo-kontor, men it-barten har engasjert Sopra Steria over hele landet. Her bilde av det barte-fine Bergens-laget til bedriften. (Foto: Sopra Steria)

Sopra Steria vant it-barten

Like sikkert som at julestria kommer i gang for alvor, avgjøres årets mest hårfine konkurranse. I år var det Sopra Steria som halte seieren i land for første gang siden 2020.

Konkurransen om vandretroféet i it-barten så lenge ut til å havne hos Atea, men da det dro seg til mot slutten ble det spennende. Både Forse og ikke minst tidligere vinnere Experis hadde godt driv, men etter hvert ble det stadig mer tydelig at Sopra Steria med lagkaptein Thomas Barth i spissen skulle trekke det lengste strået. Likevel – ingen ting er avklart før alt er klart.

– Jeg pustet lettet ut ved midnatt da jeg så at vi klarte å vinne for første gang siden 2020, og vi gleder oss til å få troféet gravert og plassert hos oss det neste året, sier en stolt lagkaptein Thomas Barth.

Viktig

Arbeidet som Movember og også Kreftforeningen med underforeninger gjør for å øke kunnskap om, sette fokus på, og samle inn penger til forskning er svært viktig. Hvert år berøres mange norske menn direkte, og pårørende indirekte. Derfor er det så viktig at vitenskapen utvikler tidligere deteksjon og bedre behandlinger med færre senskader og ettervirkninger.

For alle som har vært rammet av kreft eller vært pårørende til noen med kreft, er det åpenbart at vi trenger forbedringer.

– Jeg er kjempe-takknemlig for at så mange har valgt å donere til forskning på testikkel- og prostatakreft samt mental helse via bartene våre, sier Barth.

– Det er åpenbart at temaet berører mange for hvert eneste år får vi høre historier fra folk som har vært rammet selv, eller som har vært pårørende til noen som rammes, og som setter stor pris på at vi engasjerer oss i Movember og it-barten år etter år.

Det mentale

Mental helse er et mørkt kapittel i Norge, og det er krevende å få hjelp med mindre du har en god helseforsikring gjennom jobb. Temaet får heldigvis stadig større oppmerksomhet blant annet i media, og det er modige mennesker som går foran og deler sine historier og erfaringer.

– Det å ta ned tabuene omkring mental helse er viktig slik at folk tør å snakke med venner, kolleger, legen sin eller andre og at de tør å be om hjelp, sier en engasjert lagkaptein.

I tillegg til å samle inn penger, oppfordrer aksjonen også til fysisk aktivitet. Kanskje det enkleste og billigste måten å ta vare på både kropp og sjel. I Movember er det mulig å sette seg mål for fysisk aktivitet, og Barth håper aksjonen kan inspirere til aktivitet resten av året også. 

— Jeg håper at dere vil bruke kroppen aktivt om det er turgåing, løping, sykling, svømming, vektløfting, fjellturer, fotball med venner eller barna eller hva det skal være. Det å være fysisk aktiv er forebyggende for en rekke alvorlige sykdommer, og har en bevist gunstig effekt på mental helse, sier han. 

Flere lag

Den observante leser vil kanskje se at det er flere gjengangere i listen over deltakere i it-barten, og Barth håper at flere bedrifter og ildsjeler vil engasjere seg neste år.

– Vi håper og ønsker at flere selskaper kommer på banen. Vi som er kapteiner på de ulike lagene snakker sammen og hjelper hverandre selv om vi konkurrerer i it-barten, så om du sitter der ute i it-bransjen og ønsker å bidra så skal du få veldig god hjelp til å komme i gang; ta kontakt med meg via LinkedIn, sier han.

Da er oppfordringen klar. Årets bart kan ta en pause, så sees vi igjen til bartefin konkurranse neste år.