TEST: Razer Mamba - Avansert og trådløs

For andre gang på kort tid lar vi oss overbevise av en spillmus uten ledning. Denne gangen av Razer Mamba.

Publisert Sist oppdatert

Det har lenge vært som å anse som vedtatt at spillmus ikke kan være trådløse. Trådløse overføringer har ofte vært plaget av usikker forbindelse og for store forsinkelser til at de har vært brukbare i spillsammenheng.

Derfor har spillere flest holdt seg til ledningsbaserte mus. I det siste har det imidlertid kommet et par produkter som viser seg å holde stikk med selv de mest avanserte spillmusene med ledning. Tidligere i år testet vi Microsofts nyeste monstermus, en SideWinder X8 med trådløs overføring. Den var både rask og presis. Denne gangen har vi testet Razer Mamba.

Razer er godt kjent blant spillere, som en produsent som leverer alt fra gode musematter og tastaturer, til ymse tilleggsutstyr og seriøse spillmus.

Mamba har et design som er relativt lik en rekke av selskapets andre modeller. Det som skiller den fra andre mus fra selskapet er fraværet av ledning, samt en topphastighet som må sies å være i en egen klasse.

LES OGSÅ:

TEST: Microsoft SideWinder X8 - Trådløs spillmus som fungerer

 

Rekordrask laser

 

Til nå har de raskeste musene gjerne vært utstyrt med sensorer på 4 000 dpi, mens enklere modeller ligger mellom 1 800 og 2 000 dpi. Razer Mamba er utstyrt med en avansert lasersensor på spinnville 5 600 dpi. Høyere dpi kan oversettes til høyere hastighet.

Selv om det kanskje kan virke forlokkende med skyhøy dpi, og dertil hørende lynraske bevegelser på skjermen, er det ikke til å stikke under stol at de fleste nok vil klare seg fint med et noe lavere nivå enn 5 600 dpi.

Undertegnede har for vane å ligge på rundt 2 000 dpi, og selv det vil for de fleste fremstå som uhyre raskt. I hektiske spill kan det imidlertid være situasjoner hvor enda høyere dpi er å foretrekke, men så høyt som 5 600 dpi har i alle fall ikke undertegnede klart å benytte seg av. Det blir rett og slett for raskt, og resulterer i at spillfiguren på skjermen beveger seg som en hodeløs høne på speed.

LES OGSÅ:

TEST: Microsoft SideWinder X6 Keyboard - Spesielt spilltastatur

 

Avanserte innstillingsmuligheter

En av styrkene til Razer Mamba er at man enkelt kan bytte hastighetsnivå via to knapper på selve musen. Det er mulig å programmere hastigheter fra meget lave 100 dpi helt opp til 5 600 dpi. I vårt oppsett er 100 dpi laveste nivå, med mellomnivåer på 1 000, 2 000 og 4 000 dpi, med 5 600 dpi på topp. I situasjoner hvor presisjon er påkrevd er 100 dpi et meget behagelig nivå, om det nå er som snikskytter i skytespill, eller ved finjusteringer i Photoshop. Til normal bruk er 2 000 foretrukket for vår del. Dette er imidlertid en smakssak, og noe du selv må finne frem til.

Ved siden av å kunne justere totalhastigheten, er det også mulig å justere separate hastigheter for X- og Y-aksen, slik at du for eksempel kan få meget raske bevegelser sideveis, mens opp og ned går sakte.

Razer Mamba byr videre på muligheten til å programmere de fleste knappene etter eget ønske, slik at du raskt og enkelt kan utføre forhåndsprogrammerte makroer eller ha for eksempel hurtigtaster i Windows bundet opp mot knapper på musen.

 

Selve musen er trådløs og utstyrt med et oppladbart batteri. Musen lader du enkelt via den medfølgende dokkingstasjonen. Når musen står i laderen er det nesten som den står på en liten pidestall. En liten batteriindikator er plassert framme på venstre side av musen. Det er også mulig å koble usb-kabelen fra laderen rett i musen, da vil Mamba fremstå som en hvilken som helst vanlig, ledningsbasert mus. Kjekt.

Konklusjon

Tiden da trådløst og spill ikke hørte sammen er så definitivt forbi. De siste månedene har det kommet to meget gode eksempler på det. Vi ble overbevist allerede da vi testet SideWinder X8, og er enda mer overbevist nå.

Razer Mamba gjør alt X8 gjorde, og mye til. Og den gjør alt bedre. Prisen er noe høyere, men er du ute etter en trådløs spillmus og har strenge krav til presisjon og hastighet er det ikke noe å lure på. Razer Mamba gjør jobben og litt til.