AVDUKT: Trolltechs Eirik Chambe-Eng og Operas Håkon Wium Lie sto for avdukningen av skiltet.
(Foto: Frank Johnsen)
AVDUKT: Trolltechs Eirik Chambe-Eng og Operas Håkon Wium Lie sto for avdukningen av skiltet. (Foto: Frank Johnsen)

Blått skilt for Opera og Trolltech

Selskabet for Oslo Byes Vel merker historiske bygninger og steder i Oslo med egne blå skilt som skal vare i minst hundre år.

Publisert Sist oppdatert

Nå har for første gang norsk it-historie blitt hedret med et skilt fra Oslo Byes Vel. Onsdag 16. oktober 2019 ble det avduket i Waldemar Thranes gate 98 i Oslo, og teksten lyder:

«Her ble nettleseren Opera og verktøyet Qt utviklet 1988-2012. Visningsmotorene Presto og Webkit gjorde internett på mobiltelefoner mulig».

Håkon Wium Lie, som var teknologidirektør i Opera, og Qt-gründer Eirik Chambe-Eng sto for taler og selve avdukningen til stor applaus fra nærmere hundre som var møtt opp i regnet. Deretter var det gratis pølser i Oslos mest velkjente og anerkjente pølsebod Syverkiosken.

Gode historier dør aldri

Skiltene til Oslo Byes vel settes opp på steder knyttet til betydningsfulle personer, historiske begivenheter eller virksomheter, men ikke til nålevende personer, så derfor er det alle menneskene som var med på å utvikle teknologi i verdensklasse som hedres, ifølge generalsekretær i Oslo Byes Vel, Ole Rikard Høisæther.

Håkon Wium Lie minnet i sin tale om at utviklerne i Waldemar Thranes gate har satt spor etter seg, som synes tydelig også i dag. Blant annet med det som på norsk kalles «visningsmotor».

– Det er ikke mange visningsmotorer i verden. Kanskje omlag fem stykker. Og to av dem har røtter i dette bygget: Presto og Webkit. Det er helt unikt i verdensmålestokk. Dersom Presto og Opera ikke hadde blitt utviklet ville vi kanskje ikke fått internett i lomma.

Også Trolltechs Eirik Chambe-Eng gledet seg over at programvaren deres lever videre i beste velgående:

– Det er jo en del kjente programvarehus som har tatt i bruk teknologi herfra, som for eksempel visningsmotoren Webkit, som brukes i Googles Chrome, Apples Safari og Microsofts Edge. Den ble utviklet først som KHTML av Trolltech-ansatte Harri Porten og Lars Knoll.